Het leven een moment laten sterven

Els Moors is te gast op het komende Poetry International Festival. Sander de Vaan sprak met haar over de programma’s waar ze acte de présence zal geven.

Els, je zult op het komende Festival bij verschillende programma’s aanwezig zijn. Waar kijk je het meest naar uit?

Ik verheug me op de lezingen van de dichters. Iemand met zijn eigen stem uit zijn eigen werk horen voorlezen, vind ik steeds weer opnieuw een onuitwisbare ervaring.

Je begint op zondag 7 juni in de Kunsthal Rotterdam met een voorlezing in het kader van Language en Art. In hoeverre zijn talige kunst en beeldende kunst in jouw poëzie met elkaar verweven?

Ik vertrek meestal vanuit een intuïtie. Het kan een beeld of een volzin of een cluster van woorden zijn. Het is daarbij niet duidelijk of taal de beelden heeft aangedragen of dat ik omgekeerd mijn eigen zoektocht naar een beeld dankzij de taal heb kunnen ontsluiten. Ik zie mijn werk als het resultaat van een grotere veldslag. Het is altijd ook een slagveld want ik laat de taal en de beelden net zo lief sneuvelen als dat ik ze wil laten ontstaan.  

Dan op dinsdag de Festivalopening in de Grote Zaal – Reasons to be cheerful. Wat zijn voor jou zoal de redenen om cheerful te zijn (als dichter en als mens)?

Als ik het gevoel kan hebben dat ik me onder de levenden bevind ben ik blij, als ik het gevoel heb dat mijn bewustzijn zich vernauwt en star wordt, ben ik ongelukkig. De belangrijkste reden voor mij om cheerful te zijn, is dat ik signalen van de levenden kan ontvangen en ze door kan sturen.

Op vrijdag volgt vanaf 13.00 uur een tuinlezing in Trompenburg Tuinen & Arboretum. Heb je een voorkeur als het aankomt op de plaats waar je gedichten voordraagt?

Voor ik echt zin heb om te lezen moet ik vooraf een soort van stilte kunnen horen en een bepaalde ruimtelijkheid kunnen aanvoelen. Beide hebben niets te maken met de daadwerkelijke ruimte en stilte. Ik kan overal voorlezen, en ik lees ook graag overal voor want ik ben altijd nieuwsgierig, het gaat enkel mis, als ik mijn eigen stilte en ruimte niet heb meegebracht.  

Na een korte voordracht in de Kleine Zaal volgt om 20.00 uur een voordracht in de Grote Zaal in het kader van het programma ‘Uit het hoofd’, over de verschillende effecten op het brein bij lezing van proza en poëzie. Merk jij zelf enig verschil in je ‘leeservaring’ als je proza of poëzie leest?

Ik schrijf proza en poëzie en ze bevruchten elkaar voortdurend. Het is net het onderuithalen van wat poëzie en proza zouden moeten zijn, wat me het meeste zin geeft om te schrijven. Voor mij zijn het vormen en genres die we eerst moeten veranderen als we onze blik op de wereld en uiteindelijk de wereld zelf willen veranderen.

Het slotakkoord (zaterdag 13 juni, 13.30 uur, Grote Zaal) vormt een interview met jou door Wim Brands. Zou je alvast een voorzetje kunnen geven en ons in een paar zinnen kunnen vertellen waar het jou in de poëzie vooral om gaat?

We sterven en dat is net zo zinloos als het leven zelf, maar goede gedichten en teksten zijn wat mij betreft in staat om al het levende een moment lang gericht en intentioneel te laten sterven. Misschien is poëzie om die reden wel de enige mogelijke verschijningsvorm van de echt belangeloze liefde. Hoe zeggen ze dat in de volksmond? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Zie www.poetry.nl voor meer informatie over de programma's of download via dezelfde website de gratis festivalapp. Heel handig, middels deze app kun je ook tijdens het festival gemakkelijk checken hoe laat de programma's die je wil zien beginnen. 

LEZERSACTIE: 2e kaartje gratis!

Op 11 en 13 juni biedt Poetry International workshops en andere programmaonderdelen waar schrijvers echt wat van kunnen opsteken. Daarom profiteren lezers van Schrijven Magazine op die dagen van een speciale actiekorting: de 2e dagkaart gratis. Je kunt dus met z’n tweeën naar Poetry International voor slechts € 15,-. Je leest alles over deze actie in het juninummer van Schrijven Magazine, dat omstreeks 5 juni verschijnt.

Nog geen abonnee?

Word abonnee

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek