Afbeelding

Groot Dictee der Nederlandse Taal tip

Foto: Pexels

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal: zo bereid je je voor!

7 november is het zover! Het Groot Dictee der Nederlandse Taal stelt je taalkennis weer op de proef. Wim Daniëls voorziet de luisteraar van De Taalstaat weer van een dictee waar jij je tanden in kan zetten. Hoe bereid je je voor? 


1. Stof je spellingskennis af

Verdiep je in de spellingsregels waar je moeite mee hebt. Soms weet je dat al van jezelf welke dat zijn, maar soms heb je niet eens door dat je een spellingsfout maakt. Gelukkig heeft Schrijven Online een heel dossier met taaltips die je op gang helpen. Denk aan:
•    Spatie, streepje of aan elkaar?
•    Is het verandert, veranderd of veranderdt?
•    Hoe schrijf je te(n) alle(n) tijde(n)?
•    Aan elkaar of los? 

2. Oefen met het Dictee van vorig jaar

Gelukkig zijn er genoeg oude Dictees om mee te oefenen. Kijk het Dictee van vorig jaar terug! Onze Taal deelde een aantal moeilijke woorden in het dictee met een uitleg

3. Pak het Groene Boekje erbij

Het Groene Boekje is leidend voor het Groot Dictee. Zoek woorden op die je niet goed kent en lees de regels nog eens door. Maar niet spieken zaterdag! 

4. Accepteer dat je niet alle woorden kent

Tja, de kans is groot dat je niet alle woorden kent. Het Groot Dictee wordt expres door de schrijver extra moeilijk gemaakt met woorden die weinig mensen kennen. Dan is het maar goed luisteren en op de gok schrijven.

Succes! 

Uitgeven

Techniek