Afbeelding

Bron Pexels

‘Het begint met pure fascinatie’

Op de wekelijkse Besteller60-lijsten van het CPNB staat non-fictie steeds vaker bovenaan. ‘Er zit een bepaalde schoonheid in het feit dat iets waar is,’ aldus de onlangs overleden schrijver V.S. Naipaul. Maar hoe krijg je die schoonheid op papier? We leggen het uit in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Door Astrid Schutte

literaire non-fictieMarian Rijk, een relatief nieuwe naam in de wereld van literaire non-fictie, was schrijver van thrillers toen haar eerste non-fictie-onderwerp zich aandiende. Het was haar vader die wilde graag dat zij de geschiedenis opschreef van haar Zeeuwse grootouders die in de jaren dertig naar de Wieringermeerpolder emigreerden. Pas toen Rijk zich realiseerde hoeveel Nederlandse families zich in het thema zouden kunnen herkennen, benaderde ze uitgever Ambo Anthos. ‘Polderpioniers (2016) gaat over de grote vraag waar iedere boerenfamilie mee bezig is: wie neemt de boerderij over?’ zegt Rijk.

Haar tweede literaire non-fictie boek heeft een kleinere aanleiding, maar weer speelden verhalen van familieleden een rol. Over bijvoorbeeld haar oma die in 1922 een proces-verbaal aan haar rok kreeg omdat ze haar fietsbelasting niet had betaald. En over haar opa die de ongekende vrijheid roemde die de fiets hem gaf. Wat ook hielp was dat ze zelf graag fietst. Eeuw in versnelling (2018) is het relaas over hoe het familiebedrijf Gazelle de Nederlanders aan het fietsen zette. Welke aanleiding er is doet er eigenlijk niet toe, vindt Rijk.

‘Elk onderwerp kun je oppakken. Als je zelf de bevlogenheid en het enthousiasme ervoor hebt.’



Het hele artikel lezen? Je vindt het in het decembernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN