Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Herkomst van ‘afgezaagd zijn’
Afgezaagd zijn is een van de dooddoeners in je verhalen. Het is natuurlijk fijn als je zelf bij het verbeteren van je tekst ontdekt dat je iets op een onoriginele manier verwoord hebt, maar soms heb je daar een ander voor nodig. Waar komt de uitdrukking ‘afgezaagd zijn’ eigenlijk vandaan?
‘Afgezaagd zijn’ betekent dat iets al zo vaak gedaan is, dat het alleen nog verveling en irritatie opwekt. Oorspronkelijk werd ‘afgezaagd zijn’ gezegd van een muziekstuk dat gespeeld werd op viool. Iemand had hetzelfde stuk vioolmuziek dan al zo vaak gehoord, dat het storend werd om het nog een keer te horen. Zagen wordt hierbij figuurlijk gebruikt, als ‘eentonig krassen op de viool’. Het vioolspel wordt vergeleken met een herhalende zaagbeweging, een beweging zonder afwisseling. In België en een klein deel van Nederland is 'zagen' ook een gebruikelijk woord voor zeuren en ‘eentonig over iets blijven doorpraten, zodat het vervelend wordt’.
Beeld Pixabay
Bronnen: Genootschap Onze Taal, mijnwoordenboek.nl
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!