Start » Nieuws » Hoe je saaie onderwerpen leuk maakt

Hoe je saaie onderwerpen leuk maakt

12 Oktober 2017

Hoe je saaie onderwerpen leuk maaktEr zijn maar weinig schrijvers die van hun werk kunnen leven. Velen doen er nog iets naast, en hoewel de een het liefst met iets compleet anders bezig is om alle schrijfinspiratie voor het eigen werk te bewaren, kiest de ander juist wel voor werk als (freelance) tekstschrijver. Als dat jouw situatie is, dan zul je al snel geconfronteerd worden met de vraag: hoe schrijf je een boeiende tekst over een saai onderwerp?

Maak het persoonlijk

De oplossing is om het onderwerp voor jezelf interessant te maken. In hoeverre dat mogelijk is, hangt natuurlijk af van de opdracht. Laten we om te beginnen aannemen dat je inhoudelijk veel vrijheid hebt, maar het artikel moet gaan over een zorgverzekering - niet bepaald een onderwerp waar veel mensen warm voor lopen. Toch is het iets waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt. Je kunt daar gebruik van maken door een persoonlijke insteek te kiezen: schrijf niet over de kale feiten van een zorgverzekering, maar over de menselijke situaties die eromheen kunnen ontstaan. Dat kan alles zijn van een dramatisch misverstand tot het jaarlijkse ritueel om eind december een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Stel de juiste vraag

Een andere manier om een draai aan je onderwerp te geven is de juiste vragen stellen. Dit kun je simpelweg aanpakken met het bekende rijtje vraagwoorden: wie, wat, wanneer, waar, waarom, en hoe. Neem een paar minuten om te brainstormen rondom deze woorden. Wat maakt Nederlandse zorgverzekeringen anders dan die in het buitenland? Wanneer is het concept van een zorgverzekering eigenlijk ontstaan? Waarom zou je een tandartsverzekering afsluiten? Je kunt ook op internet zoeken welke vragen andere mensen rond het onderwerp hebben en er een uitkiezen die je aanspreekt.

Begin met een brainstorm

Ook als je minder vrijheid hebt, is het meestal wel mogelijk om de tekst interessanter te maken. Als er geen plek is voor hele anekdotes, kun je misschien toch één of twee zinnen met een persoonlijke insteek kwijt. Of weef een beetje humor tussen de feiten door. Ook bij een strikte opdracht kan het helpen om van te voren vrij te brainstormen en alles op te schrijven dat bij je opkomt, hoe vergezocht of onzinnig het ook is. Op die manier vind je altijd wel iets wat jou aanspreekt. En als dat voor jou geldt, dan geldt het ook voor de lezer.

« terug naar het nieuwsoverzicht  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!