Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Er zijn maar weinig schrijvers die van hun werk kunnen leven. Velen doen er nog iets naast, en hoewel de een het liefst met iets compleet anders bezig is om alle schrijfinspiratie voor het eigen werk te bewaren, kiest de ander juist wel voor werk als (freelance) tekstschrijver. Als dat jouw situatie is, dan zul je al snel geconfronteerd worden met de vraag: hoe schrijf je een boeiende tekst over een saai onderwerp?
De oplossing is om het onderwerp voor jezelf interessant te maken. In hoeverre dat mogelijk is, hangt natuurlijk af van de opdracht. Laten we om te beginnen aannemen dat je inhoudelijk veel vrijheid hebt, maar het artikel moet gaan over een zorgverzekering - niet bepaald een onderwerp waar veel mensen warm voor lopen. Toch is het iets waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt. Je kunt daar gebruik van maken door een persoonlijke insteek te kiezen: schrijf niet over de kale feiten van een zorgverzekering, maar over de menselijke situaties die eromheen kunnen ontstaan. Dat kan alles zijn van een dramatisch misverstand tot het jaarlijkse ritueel om eind december een nieuwe zorgverzekering te kiezen.
Een andere manier om een draai aan je onderwerp te geven is de juiste vragen stellen. Dit kun je simpelweg aanpakken met het bekende rijtje vraagwoorden: wie, wat, wanneer, waar, waarom, en hoe. Neem een paar minuten om te brainstormen rondom deze woorden. Wat maakt Nederlandse zorgverzekeringen anders dan die in het buitenland? Wanneer is het concept van een zorgverzekering eigenlijk ontstaan? Waarom zou je een tandartsverzekering afsluiten? Je kunt ook op internet zoeken welke vragen andere mensen rond het onderwerp hebben en er een uitkiezen die je aanspreekt.
Ook als je minder vrijheid hebt, is het meestal wel mogelijk om de tekst interessanter te maken. Als er geen plek is voor hele anekdotes, kun je misschien toch één of twee zinnen met een persoonlijke insteek kwijt. Of weef een beetje humor tussen de feiten door. Ook bij een strikte opdracht kan het helpen om van te voren vrij te brainstormen en alles op te schrijven dat bij je opkomt, hoe vergezocht of onzinnig het ook is. Op die manier vind je altijd wel iets wat jou aanspreekt. En als dat voor jou geldt, dan geldt het ook voor de lezer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.