Afbeelding
Foto via Unsplash
Foto via Unsplash
Net als bij kleding, series en muziek, is het ene boek ook populairder dan het andere. Maar welke media spelen een rol bij het populariseren van boeken? Het blijkt dat de ouderwetse recensie nog steeds meer invloed heeft dan je misschien denkt.
“We merken dat klanten vooral door het lezen van krantenrecensies bij die boeken uitkomen. Dikwijls hebben ze de uitgeknipte bespreking bij zich,” zegt Monique Esken, medewerkster bij boekhandel De Drvkkery, in een interview met de Volkskrant.
Esken beweert dat kranten en andere teksten nog steeds meer invloed hebben op welke boeken consumenten kopen dan tv-programma’s. Zo zouden boekenprogramma’s als Brommer op Zee maar weinig invloed hebben. “Er is niet veel vraag naar boeken die in dat programma zijn besproken,” zegt Esken over Brommer op Zee. “Ik heb het idee dat boekverkopers het [programma] meer waarderen dan lezers.”
Michaël Zeeman, die eind jaren negentig presentator was van het toenmalige boekenprogramma Zeeman met Boeken, zegt dat dergelijke programma’s niet succesvol zijn omdat het vaak draait om interviews met schrijvers. Volgens Zeeman haken kijkers vaak af omdat het óf te inhoudelijk is, waarvoor je het boek eerst gelezen moet hebben om het te snappen, óf te persoonlijk is, waardoor het niet echt over de literatuur gaat.
Veel boekprogramma’s lukt het dan ook niet om de hoge kijkcijfers te krijgen om het programma op tv te houden. Het meest succesvolle Nederlandse boekenprogramma tot nog toe is het maandelijkse segment van De Wereld Draait Door geweest. Dit segment had een ander format dan eerdere boekenprogramma’s. Tijdens dit segment kwamen er geen auteurs, maar boekhandelaren aan het woord, waardoor het meer leek op een recensie zoals te vinden in de krant.
Ondanks dat literaire tv-programma’s maar weinig invloed hebben op boekverkoop, heeft het scherm toch nog op een andere manier invloed. Boeken waarvan een film of serie gemaakt wordt blijken het goed doen in de boekwinkels. Dit effect is al jaren te zien. Na de populariteit van de boekverfilmingen van Twilight en The Hunger Games, werden ook de boeken weer meer verkocht. Dit was recentelijk ook te zien toen Bridgerton de populairste Netflix-serie ooit werd, waarna de boeken waarop de serie gebaseerd is meerdere weken op nummer 1 stonden op de New York Times’ Bestsellers List.
Bron: Volkskrant; Volkskrant; People
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.