Afbeelding

Door Allard Bon - Wikiportrait

Geert van Oorschot: de onzekere schrijver

Geert van Oorschot als onzekere schrijverArjen Fortuin schreef in zeven jaar tijd een biografie over Geert van Oorschot, bekend als uitgever en schrijver. In de avond van 23 maart vond in het Literatuurhuis te Utrecht een interview plaats met Fortuin over Van Oorschot als brutale uitgever en onzekere schrijver.

Van Oorschot de schrijver

Vanaf het begin van het interview wordt de nadruk gelegd op het opvliegende en brutale karakter van Van Oorschot, wat hem ten goede kwam in zijn beroep als uitgever. Toch bleek Van Oorschot ook zijn onzekerheden te hebben, en wel op het gebied van zijn eigen werk.

Van Oorschot schreef van jongs af aan poëzie en ging daar ook mee door toen hij in de gevangenis zat voor het weigeren van dienstplicht. In deze omgeving waande hij zich een populaire dichter, maar toen hij eenmaal vrij kwam bleek niets minder waar. Voor lange tijd bestookte hij alle uitgevers met zijn gedichten, maar hij kreeg ze allemaal geretourneerd. Hij is toen in het geheim gaan schrijven en stuurde zijn gedichten op naar schrijvers die hij vertrouwde voor feedback.

Na heel hard en lang werken kwam dan toch zijn succes met Twee vorstinnen en een vorst en Mijn tante Coleta. Ondanks dat uiteindelijke succes bleef Van Oorschot altijd onzeker over zijn eigen schrijven. Na deze successen kwam hij in een soort permanente writer’s block terecht en is er nooit meer echt iets uit zijn pen gekomen.

De biografie

Zeven jaar heeft het Fortuin gekost om deze biografie te schrijven. Meer dan 16.000 brieven heeft hij doorgespit, hij is bij mensen langs geweest en heeft lange tijd doorgebracht in de archieven. Tijdens deze periode had hij bijna een huwelijk met zijn werk en Van Oorschot, ‘maar nooit tegelijk met zijn eigen vrouw,’ grapt Fortuin.

Fortuin had van jongs af aan een fascinatie voor Van Oorschot, omdat hij hem niet begreep. De tegenstelling tussen de harde zakelijke Van Oorschot en de poëet van Oorschot met een klein hartje, fascineerde Fortuin. ‘Hij leek in geen enkel opzicht op mij, en in zekere zin kon ik dus iets van hem leren,’ aldus Fortuin over Van Oorschot.