Hallo gedicht!: angst voor poëzie bezweren

Inwijding in de kunstvorm van het gedicht. Lees het op Schrijven Online.Op 29 februari 2016 vond in Theater Kikker te Utrecht Hallo gedicht! plaats. Met deze lezing proberen Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Maud Vanhauwaert het volk in te wijden in de kunstvorm van het gedicht.

Angst voor poëzie

Schijnbaar vinden wij Nederlanders poëzie over het algemeen niet zo aantrekkelijk.  In de opening van de lezing wordt het omschreven als een geheimtaal, een drempeltaal en een taal die ons op ons brein trapt. Anne Vegter gaat hier verder op in. Volgens haar geloven we dat kunst voor de elite van de geest is. Toch is vandaag de dag één op de vijf Nederlanders schrijver. We produceren dus wel kunst, maar consumeren het niet. Deze lezing is volgens Vegter juist voor de schrijvers, want ‘om goed te kunnen schrijven moet je veel lezen.’

In Hallo gedicht! bieden Vegter en Vanhauwaert de handvatten voor de ultieme beleving van poëzie.

5 leestips van Vanhauwaert

 Na haar ontleding van het gedicht voor wie ik liefheb wil ik leven van Neeltje Maria Min geeft Vanhauwaert het publiek vijf tips mee voor het lezen van poëzie: 

  1. Lees een gedicht minimaal vijf keer en elke keer in een andere context. De eerste keer in je luie stoel in de zon, de tweede keer snel tussendoor op het toilet op het werk, de derde keer na het kijken van een aangrijpende film, enzovoorts.
  2. Probeer je in te beelden dat je iemand anders bent die het gedicht leest. Probeer het bijvoorbeeld te lezen vanuit het perspectief van iemand van het andere geslacht.
  3. Lees het gedicht hardop en let niet op de betekenis maar alleen op de klank.
  4. Lees het gedicht eens op een andere toon. Als het gedicht in het eerste opzicht lieflijk lijkt, probeer het dan met een boze stem te lezen.
  5. Lees het gedicht van achteren naar voren. Welke lading heeft de oorspronkelijk eerste regel nu gekregen?

Deze laatste tip paste Vanhauwaert ook toe op voor wie ik liefheb wil ik leven. De nieuwe kracht die de originele eerste regel hiermee kreeg leverde Vanhauwaert een daverend applaus op.

Uitgeven

Techniek