Afbeelding

© Noreen Kaland

Tatiana de Rosnay en haar worsteling met een biografie

Interview Tatiana de Rosnay. Lees het op Schrijven OnlineDonderdag 10 maart vond in de Centrale Bibliotheek langs de Oude Gracht in Utrecht het interview met Tatiana de Rosnay plaats over haar nieuwe boek, Manderlay voor altijd. Het boek is een biografie over Daphne du Maurier, een Britse schrijfster. Schrijven Online was erbij.  

Biografie 

Tatiana de Rosnay heeft in Frankrijk 15 titels op haar naam staan. In Nederland werd ze bekend met Haar naam was Sarah. Nog nooit schreef ze een biografie. Ook al was ze in het begin bang voor het onbekende, toch werd dit de meest fascinerende literaire ervaring van haar leven.  

Het schrijven van het boek was een lang en zwaar proces, waarbij De Rosnay een jaar lang tien uur per dag schreef. Dit leverde haar bijna een burn-out op, maar zorgde er ook voor dat ze ‘in die wereld’ kwam te leven.  

De Rosnay: ‘Ik zat op een andere planeet. Nu wil ik terug, maar dat kan niet meer.’  

De valkuil waar De Rosnay voor op moest passen werd gevormd door haar ontzag voor Du Maurier. Ze wilde het boek niet schrijven vanuit het perspectief van een fan, want ‘Du Maurier had ook haar minpunten’, zegt De Rosnay 

Schrijfproces  

De Rosnay: ‘Als roman schrijfster wist ik niet hoe ik dit moest aanpakken.’ 

Manderlay voor altijd is een kruising tussen journalistiek en roman. De Rosnay is erg stellig als ze zegt dat niets in haar boek verzonnen is: ‘Ik schrijf alleen over wat ik weet, ik verzin niets.’ Het roman-aspect komt terug in de beschrijving van Du Maurier. Waar in andere biografieën geen beeld geschetst werd van hoe ze was, doet De Rosnay dat wel. 

Uiteindelijk heeft De Rosnay, vanuit haar fascinatie met huizen, besloten om alle plaatsen te bezoeken waar Daphne du Maurier ooit gewoond heeft. Deze bezoekjes waren voor De Rosnay de toegang tot het boek. ‘Het bezoeken van deze huizen gaf het verhaal het tempo waar ik het boek omheen geschreven heb, aldus De Rosnay                     

Uitgeven