Start » Nieuws » Forum – schrijven voor kinderen

Forum – schrijven voor kinderen

31 Maart 2016

Schrijven Online geeft je tips voor het schrijven voor kinderen. Op het forum van Schrijven Online worden vragen gesteld, wordt hulp geboden en er wordt gediscussieerd. Recentelijk kwam het topic schrijven voor kinderen onder de aandacht. Hoe doe je dat nou, een verhaal voor kinderen schrijven?

Schrijven voor kinderen verschilt behoorlijk van schrijven voor volwassenen en kan dus ook best lastig zijn. Hieronder een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

1. Ken je publiek

Leer wat er speelt in de leeftijdsgroep waar je voor schrijft. Houd hierbij ook rekening met verschillen tussen jongens en meisjes. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een basisschool of klets met het kindje van je buurvrouw.

2. Personages

De personages in je verhaal kunnen het beste dezelfde leeftijd hebben als je lezerspubliek, of net iets ouder. Zorg ervoor dat ze geloofwaardig zijn en dat de kinderen zich kunnen en vooral ook willen inleven in de personages.

3. Hedendaags

Tenzij je echt een historisch verhaal schrijft, moet je ervoor zorgen dat je verhaal zich in het nu afspeelt. Kinderen leven in het heden en kunnen zich het beste identificeren met dingen uit hun directe omgeving en belevingswereld. Schrijf dus over iets actueels wat ook hen aangaat.

4. Dialoog

Maak gebruik van natuurlijke en geloofwaardige dialogen. Dit houdt de aandacht van jonge lezers vast en breekt bovendien het verhaal op in hapklare stukken tekst. Lange, ononderbroken stukken tekst zijn minder aantrekkelijk voor kinderen om te lezen, net zoals een stuk tekst wat buiten de belevingswereld van jouw doelgroep valt. 

5. Inspiratie

Vooral voor jonge kinderen zijn sprookjes en volksverhalen een goede bron van inspiratie voor een verhaal. Hierin hoef je je niet te beperken tot sprookjes uit Nederland alleen. De Ierse en Schotse cultuur is bijvoorbeeld rijk aan volksvertellingen die prima als inspiratie kunnen dienen.

6. Leesniveau

De tip die op het forum naar voren kwam was: schrijf naargelang het leesniveau van je publiek. De gemiddelde leesniveaus per klas vind je hier.

Meer lezen

Wil je meer lezen en leren over het schrijven voor kinderen? Op het forum werd het boek Schrijven voor kinderen van Wim Daniëls erg enthousiast ontvangen door de deelnemers. Verder staat in het derde nummer van Schrijven Magazine, wat in juni zal uitkomen, een interview met kinderboekenschrijfster Isabelle de Ridder. In dit interview vertelt Isabelle onder meer waar ze haar inspiratie vandaan haalt.

Bron: Writer’s Digest

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Forum - hoe ontstaat een goed personage?
- Acht tips bij het schrijven van poëzie voor kinderen
- Kinderboekenschrijvers geven kinderen een boost
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!