Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Drugs bevorderen de creativiteit
Veel bekende schrijvers zijn of waren verslaafd aan alcohol of drugs. Het roept de vraag op: zorgen drugs ervoor dat je een betere schrijver wordt?
De kansen
Het korte antwoord is: het kan, maar het is geen vervanging voor goede techniek. De creatieve boost die drugs kunnen geven, heeft bovendien een hoge prijs. Voor elke succesvolle drugsgebruikende auteur zijn er tientallen auteurs die zonder de hulp van drugs succesvol zijn. En belangrijker: voor elke succesvolle drugsgebruikende auteur zijn er talloze amateurschrijvers die drugs gebruiken en het niet maken.
De schade
Een ander punt van overweging is de schade die drugs kunnen aanrichten. Phillip K. Dick was in staat om meer dan vijftig romans te schrijven met de hulp van amfetaminen en Jack Kerouac bereikte legendarisch succes met verhalen over zijn bohémien-levensstijl, maar beide auteurs overleden relatief jong. Hunter S. Thompson verdiende een cultus door zijn (overdreven) verhalen van losbandigheid, maar zijn persoonlijke leven was een rotzooi en eindigde in zelfmoord.
De redenen
Waarom zijn er dan zoveel professionele auteurs verslaafd aan drugs? Om die vraag te beantwoorden moeten we weten waarom iemand überhaupt een verslaafde wordt. Er is een ontelbaar aantal studies naar gedaan en er is geen eenduidig antwoord. Maar er zijn wel factoren die telkens terugkomen, zoals genetica, psychische aandoeningen, groepsdruk, depressie, stress, misbruik, chronische pijn en het feit dat drugs inherent verslavend zijn en euforisch werken.
Veel schrijvers zijn hoog sensitieve personen (mensen met een aangeboren gevoeligheid voor sensorische stimulansen), ze zijn gevoeliger voor verslaving, maar hoogsensitief zijn is ook een goede eigenschap voor schrijvers omdat ze zich bewuster zijn van zichzelf en de omgeving, waardoor ze situaties makkelijker kunnen opschrijven. Het is dus mogelijk dat deze mensen al op het goede pad zaten om een schrijver te worden voordat ze verslaafd werden.
De voordelen
Er is empirisch bewijs dat drugs de creativiteit kunnen bevorderen. Drugs, inclusief alcohol, omzeilen of doorbreken barrières. Daarnaast geven ze je een ander denkkader waardoor je op een andere manier dan normaal kan nadenken. Enige tijd verleden verscheen er ook een artikel over alcohol en creativiteit op Schrijven Online.
De andere manieren
Dit effect valt ook te bereiken door op vakantie te gaan, een nieuwe baan te nemen of bij een vereniging te gaan. Wat je vooral nodig hebt, is een goede technische training en motivatie. Op het meest basale niveau moet je begrijpen wat je publiek wil. Om dat te bereiken kun je beter tien ‘hoe schrijf je fictie’ boeken lezen dan al je spaargeld opmaken aan drugs.
De conclusie: drugs kunnen ervoor zorgen dat je gedachtes krijgt die je normaal gesproken niet hebt. Ze hebben dan ook de potentie om de creativiteit aan te wakkeren, maar je kunt hetzelfde bereiken met niet-giftige methodes om je prestaties te verbeteren.
Bron
Gerelateerd
Uitgeven
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.