Start » Nieuws » Dit zijn de winnaars van schrijfwedstrijd ‘De Bruiloft’

Dit zijn de winnaars van schrijfwedstrijd ‘De Bruiloft’

31 Januari 2019

Eind 2018 organiseerde Schrijven Magazine i.s.m. De Schrijversacademie weer een jaarlijkse, grote schrijfwedstrijd. Het thema was dit jaar ‘De Bruiloft’. Vorige week maakten we de shortlist al bekend, vandaag onthullen we welke drie schrijvers de meeste indruk maakten op de jury!

De drie winnaars zijn:

1. Merel Olden - Voor altijd
2. Yvonne Feenstra  - Dubbelspel
3. Dirk Straaijer – Pas getrouwd

Gefeliciteerd! De drie winnende verhalen worden in Alice geplaatst (in het april-nummer van Schrijven Magazine). Voor altijd, het verhaal dat eerste werd, kun je ook op ons forum lezen.

 De prijzen

* Schrijfopleiding aan de Schrijversacademie (t.w.v. €2250,00)
* Een schrijfweekend
* Een boekenpakket

Een woord van de jury

Op 31 december om 23:59 uur was de deadline voor de schrijfwedstrijd De bruiloft. Oudjaarsavond. Je zou denken dat iedereen druk zou zijn met oliebollen, vuurwerk, televisiekijken en champagne. Voor een grote groep schrijvers was dat niet het geval. Die waren nog druk aan het typen en redigeren. We schatten dat de helft van alle 294 inzendingen op oudjaarsavond werd verstuurd. Eerst een verhaal insturen, dan afscheid nemen van 2018. Een betere indicator hoe serieus aspirant-schrijvers hun verhalen nemen kun je niet krijgen.

Dit jaar hebben we voor een laagdrempelige opdracht gekozen. De bruiloft. Iedereen heeft wel een bruiloft meegemaakt. Van zichzelf of van een ander. We gaven de schrijvers wel het advies om de bekende trouwclichés te vermijden. Dat is in een flink aantal gevallen níet gelukt, getuige de vele snikkende bruiden, uitgestrooide rijst, opgevangen boeketten, trouwauto’s die knarsen in het grind, en beierende klokken. De bekende Amerikaanse schrijfdocent Robert McKee zegt: ‘Het cliché is het eerste wat in ons opkomt. Als schrijver moet je daar erg mee oppassen. Je moet altijd dieper graven. Je moet zoeken naar het tweede dat in je opkomt, het derde, het negende. Anders blijf je steken in clichés.’

Een paar punten van kritiek hebben we wel. Veel schrijvers gaan te gemakkelijk voor moord en doodslag. We lazen een lange stoet van bloederige bruidjes en bruidegoms. Veel verhalen hadden verder ook een ‘wanneer ben ik aan de beurt’-tintje. Een beetje te zoet, naar de smaak van enkele juryleden. Vaak leken de verhalen ook nog net niet helemaal af. Hadden de auteurs ze beter nog even kunnen laten liggen, en er later nog een keer doorheen gaan. Maar die tijd was er vaak niet. Begrijpelijk in de voor veel mensen drukke aanloop naar oud en nieuw.

Gelukkig waren er ook veel verhalen waarin de clichés ontbraken. De drie winnende verhalen, bijvoorbeeld, maar ook heel veel andere verhalen hadden een originele invalshoek. Wat verder opviel was de vaak gekozen multiculturele insteek. Er zijn heel wat bruiloften uit andere culturen beschreven, inclusief een aantal verplichte kindhuwelijken. Daar hebben wij als jury van genoten.

Vanuit de organisatie zijn we blij met enorme enthousiasme waarmee de schrijvers aan het werk zijn gegaan. Wat uit bijna alle verhalen sprak was een enorme schrijflust. Een drang om met hart en ziel te schrijven. En dat kunnen we als organisatie natuurlijk alleen maar toejuichen.

De jury bestond uit: Hanca Leppink (oud-uitgever van Luiting-Sijthoff), Jowi Schmitz (auteur en schrijfdocent), Caroline Olieroock - de la Fuente Saez (directeur Schrijversacademie) en Frank Noë (hoofdredacteur Schrijven Magazine).
De voorselectie is gedaan door: Marije Catsburg en Deborah de Meijer (Schrijven Magazine/Schrijven Online) en Sanne van der Vlies (Schrijverscademie).

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Longlist schrijfwedstrijd ‘De Bruiloft’
- Schrijfwedstrijd De Bruiloft - shortlist
- Grote schrijfwedstrijd 'De bruiloft' van Schrijven Magazine & de Schrijversacademie
- De leukste schrijfwedstrijden van februari en maart
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN