De zelfuitgever als nieuwe schrijverssoort

In deze tijden lijkt het soms onmogelijk geworden om nog een geschikte uitgever te vinden. Boekhandels hebben het zwaar en uitgeverijen ook. Soms worden boeken aangekondigd en alsnog teruggetrokken... Bestaande auteurs voelen zich genoopt om hun eigen promotie en marketing te doen, om genoeg lezers te vinden. Uit deze ontwikkelingen is een nieuw soort schrijver ontstaan: de zelfpublicerende auteur. Nanda Roep schreef hierover het boek 'Publiceer jezelf! Maak je zichtbaar'. 

Door Nanda Roep

In het komende nummer van Schrijven Magazine schrijft Nanda Roep over haar boek en kun je vast een voorpublicatie lezen. Een sneak preview:

Moet je een bestsellerauteur zijn om zelf te publiceren?

"Dit boek is nog maar nauwelijks gestart, maar je kunt al inschatten wat mijn antwoord hierop is: Nee! Je Hoeft Geen Bestsellerauteur Te Zijn. Toch noteer ik deze vraag apart, omdat het opvallend is hoe snel mensen over een bestseller beginnen – het zou je haast gaan irriteren.
Een bestseller is een boek dat voor zoveel mogelijk mensen superlekker is. Het is een genot voor zowel de schrijver als de lezer als de uitgever en de winkelier – het geld rolt haast als vanzelf naar de bron. Natuurlijk wil iedereen een bestseller!

Maar, het mag niet betekenen dat een kleine uitgave in een nichemarkt ineens waardeloos is. Dat zou de omgekeerde wereld zijn. Als alleen bestsellers mogen bestaan, zeg je dat ieder mens zoveel mogelijk hetzelfde moet zijn. Waar blijven de afwijkende verhalen waar het boekenvak zichzelf om roemt, de empathie die je leert via boeken, als het allemaal via commercieel succes moet gebeuren?
In het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ zit besloten dat je geen onbekende werelden kunt ontdekken als die tegelijkertijd bij iedereen geliefd moeten zijn. Het ontdekken van nieuwe leefwijzen, denkbeelden en uitheemse kooktechnieken, ik noem maar iets, is bij uitstek geschikt voor een kleinere markt. Een amper verkocht boek kan juist een gigantische impact hebben op één mensenleven. Mede om dit deel van het boekenaanbod veilig te stellen, is de zelfuitgever hard nodig.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus            Korting + het boek Je levensverhaal schrijven: zo doe je dat

BESTEL NU                BESTEL NU 

Service