De Vlaamse uitgeverij anno 2015

De Vlaamse literaire wereld stond op zijn kop toen tijdens de Vlaamse Boekenbeurs werd aangekondigd dat wegens grote verliezen besloten was dat De Bezige Bij Antwerpen zou fuseren met De Bezige Bij Amsterdam. In een artikel van het Boekblad vertelden zeven Vlaamse uitgeverijen hoe het gaat met de Vlaamse uitgeverij anno 2015.

Positieve geluiden

Ondanks de cijfers van de Vlaamse moeder- uitgeverij GFK die meldde dat de Vlaamse markt voor het derde jaar op rij daalde, blikken uitgevers terug op een bijzonder goed jaar. Rudy Vanschoonbeek van Uitgeverij Vrijdag zag dit jaar de omzet van de uitgeverij stijgen met maar liefst vijftig procent. Ook Dirk Demuynck van de relatief jonge Uitgeverij Witsand zegt: ‘Na de investering in het begin maken we nu een mooie winst, de afgelopen drie jaar steeg de winst met tien procent’.

Toch een krimpende markt

De bekendmaking van moederbedrijf WPG dat De Bezige Bij Antwerpen met Amsterdam zou fuseren geeft toch aan dat de markt aan het krimpen is. Ook vielen er in kleine groepen steeds ontslagen. Dit komt mede door de bezuinigingen op boeken in het onderwijs en in de bibliotheken. Maar volgens Demuynck en Witsand heeft de Vlaamse markt in vergelijking met die van Nederland niks te klagen.

Economische crisis

Ook de Vlaamse uitgeverijen gaan met minder vertrouwen dan vroeger de markt op. ‘Door de daling van de markt gaat de boekenprijs omhoog, dit kun je opvangen door in landen te drukken waar het goedkoper is, maar ook door uitgaven mindere elkaar te laten concurreren.’ Dit vertelde Andre van Halewyck van Uitgeverij Eenhoorn die zich zorgen maakt om de groei van de retourstroom, waar in Nederland nee gezegd mag worden op een retourstroom is dit in Vlaanderen onhoudbaar. Uitgeverijen zijn steeds meer afhankelijk van een aantal sterke titels om de verkoop op pijl te houden.
Voor het volledige artikel klik hier 

Bron

http://maartendessing.blogspot.nl/2015/04/de-vlaamse-uitgeverij-anno-2015-1-groei.html

Uitgeven