Image

De debutant: Ferdinand Lankamp

Debuteren kan op vele manieren en iedere schrijver doet het anders. Ferdinand Lankamp deed het dit jaar met Uiterste dagen, een debuutroman die hij baseerde op de verhalen van zijn grootmoeder over zijn Finse overgrootvader. Schrijven magazine spreekt met de auteur over alles wat er bij het debuteren komt kijken: van het zoeken naar een goed idee voor een verhaal tot het uitwerken en het uitgeven daarvan.

Door Ricardo Jupijn. Beeld Melanie Marsman

Startend bij het lastigste moment voor elke aspirant-debutant: waar begin je? Of dat nou het schrijven van een manuscript is of het uitgeven daarvan. Toch blijk je het negen van de tien keer behoorlijk goed af te kunnen dwingen, simpelweg door ervoor te zorgen dat je op de juiste tijd op de juiste plaats bent. ‘Een paar jaar geleden ben ik naar Amsterdam verhuisd, omdat ik stage liep bij het Historisch Nieuwsblad en een vacature voor redacteurs tegenkwam van het culturele platform De Optimist. Op dat moment kende ik vrijwel niemand binnen de literatuur en die redacteursfunctie was precies wat ik nodig had. Een halfjaar later zat ik op de koffie bij mijn uitgever,’ vertelt Lankamp. ‘Ik leerde daar veel over het schrijven zelf en ik zag hoe andere schrijvers te werk gingen.

Daar werd ik beter van en datzelfde jaar won ik een verhalenwedstrijd, waarop redacteur Sander Blom van Atlas Contact mij uitnodigde voor die kop koffie. Naar mijn idee is het werken bij literaire platforms of meedoen aan schrijfwedstrijden een goede manier om in contact te komen met mensen in het boekenvak. Dan kun je laten zien wat je kunt en het direct over je werk hebben. In plaats van zomaar op iemand van een uitgeverij af te stappen en te zeggen: ‘Hé, trouwens: ik ben ook ergens mee bezig, misschien vind je het leuk om …’ Ik ken niemand die zo willekeurig binnen is gekomen bij een uitgever.’

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 2 augustus in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 22 juli 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus           Korting + het boek Je levensverhaal schrijven