Afbeelding

Netflix op mobieltje met stapel boeken ernaast

Teslariu Mihai via Unsplash

De 6 populairste Netflix-shows gebaseerd op boeken

Netflix en andere streamingsdiensten weten tegenwoordig wel waar goede verhalen te vinden zijn. In de boekenwereld natuurlijk! Schrijvers, deze boeken bleken goed te werken op het witte doek.

Neem een kijkje door dit rijtje geadapteerde boeken en misschien schrijf jij de volgende.

Bridgerton (historische romantiek)

Afbeelding

Kindle met cover van Bridgerton The Duke & I van auteur Julia Quinn

Al weken is Bridgerton trending op Netflix en nu is ook de oorspronkelijke boekenserie niet aan te slepen. Waar Julia Quinn voorheen een vrij bescheiden naam was in de literaire wereld, is zij met haar gelijknamige romanserie, Bridgerton, niet meer weg te denken uit het historische romantiek genre.

Het verhaal speelt zich af in het 18e-eeuwse Engeland, gekenmerkt door regentschappen waarin de edele en machtige Bridgerton familie de hoofdrol speelt. Centraal staan de verhaallijnen van de acht hechte broers en zussen in de Bridgerton familie, die de Londense hoge kringen navigeren op zoek naar liefde en huwelijk.

The Witcher (fantasy)

Afbeelding

3D karakterfiguur van The Witcher

Wie fan is van het fantasy-genre is The Witcher vast niet ontgaan. Maar de minder bekende boekenserie waarop deze (en de populaire game) is gebaseerd misschien wel. The Witcher was oorspronkelijk een bundel korte verhalen geschreven door de Poolse Andrzej Sapkowski in 1990. Het verhaal volgt Geralt van Rivia, een befaamde monsterjager die binnen deze wereld bekend staan als Witchers. Geralt wordt de beschermer van Ciri die over bijzondere krachten beschikt en daarmee meteen het doelwit wordt van verschillende partijen die haar krachten willen gebruiken voor hun eigen doelen. In deze complexe wereld vol politiek, morele dilemma’s en magie, verkent Sapkowski thema’s als het lot, identiteit en de vage grens tussen goed en kwaad.

Andrzej staat erom bekend regelmatig kritiek te leveren op het fantasy-genre en heeft openlijk bekend weinig te zijn betrokken bij de adaptatie van zijn boeken. Sapkowski zelf wordt geprezen om zijn beeldende en gedetailleerde schrijfstijl die in de boeken veel meer naar voren komt dan in de serie. Voor aspirerende fantasy-schrijvers dus een aanwinst voor op de boekenplank en voor fans van The Witcher een mooie manier om jezelf nog meer onder te dompelen in deze intrigerende wereld.

The Haunting of Hill House (horror)

Afbeelding

Spookachtig herenhuis bovenop bosheuvel

Wie dacht dat horror alleen goed tot haar recht komt in films, staat een ware traktatie te wachten in het boek waarop het populaire The Haunting of Hill House van Shirley Jackson is gebaseerd.

In het boek focust het verhaal zich voornamelijk op Eleanor, een jonge vrouw die een aanvaring heeft gehad met het paranormale en samen met andere gasten en onderzoekers in Hill House logeren om verslag te doen van de paranormale gebeurtenissen die zij in het huis meemaken.

Naast een flinke dosis angst en adrenaline, biedt The Haunting of Hill House ook een stukje hoop als je smachtend wacht op de verfilming van je eigen boeken. The Haunting of Hill House is namelijk al in 1959 gepubliceerd.

You (psychologische thriller)

Afbeelding

Boekomslag You van auteur Caroline Kepnes

Als de rillingen al over je rug liepen bij de adaptatie van You, dan is het boek misschien wel het meest verontrustende verhaal wat je ooit zult lezen. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat Caroline Kepnes het verhaal in de ik-vorm schreef maar doet overkomen als de zeldzame jij-vorm. Ze laat je zo diep in de huid en het hoofd van de obsessieve stalker Joe Goldberg duiken dat je zo af en toe moet wegkijken van de pagina om alles op een rijtje te houden.

Het eerste seizoen volgt Joe Goldberg, de manager van een boekwinkel in New York, die tijdens zijn werk smoorverliefd wordt op Guinevere Beck en al snel een ongezonde obsessie voor haar ontwikkelt. Op het internet probeert hij steeds meer over haar te weten te komen met het idee dat zij samen het perfecte leven zullen leiden. Ook als anderen daarvoor uit de weg geruimd moeten worden. Als lezer ben je direct getuige van Joe’s transformatie tot seriemoordenaar.

The Queen’s Gambit (coming-of-age drama)

Afbeelding

Boekomslag The Queen's Gambit van auteur Walter Trevis; jonge vrouw speelt schaakspel naast raam

In de eerste paar weken werd The Queen’s Gambit zo’n 62 miljoen keer gestreamd op Netflix. En dat terwijl het boek waarop de miniserie is gebaseerd al in 1983 werd gepubliceerd. Auteur Walter Trevis, voormalig Engels docent en marinier, verkende in het verhaal het leven van de fictieve wees en schaaktalent, Beth Harmon. Trevis reflecteerde veel van zijn eigen worstelingen in het karakter van Beth, waarin thema’s voorkomen als drugsverslaving en alcoholproblemen, maar ook adoptie en feminisme.

Bijzonder is dat het boek net zo goed spanning weet vast te houden als de serie. Sterker nog, het boek geeft een nog diepere lading aan het karakter van Beth door meer in haar gedachten en denkprocessen te kunnen kruipen.

Shadow and Bone (fantasy)

Afbeelding

Boekomslag Shadow and Bone van Leigh Bardugo naast kaars en kop thee

De perfecte boek-film adaptatie bestaat niet en in sommige gevallen zijn ze niet eens te vergelijken.

Leigh Bardugo, schrijfster van de populaire Shadow and Bone boekenreeks, gaf toe dat zij haar eerste boek anders zou schrijven als dat nog kon. Gelukkig kreeg zij die kans, toen Netflix een aanbod deed tot het adapteren van de geliefde fantasy serie.

Het verhaal volgt de tiener en wees Alina Starkov, een cartograaf voor het Eerste Leger van het door Rusland geïnspireerde Ravka die plots ontdekt dat zij een krachtige Grisha is, een persoon met magische gaven. Maar Alina blijkt niet zomaar een Grisha. Haar bijzondere krachten maken haar het onmiddellijke doelwit van intrige en geweld. De Netflix-adaptatie bevat ook de verhaallijnen van een criminele bende, geleid door de befaamde Kaz Brekker, die is afgeleid van de spin-off boeken: De Kraaien (Six of Crows).

Zo zie je maar (weer) dat je de beste verhalen kunt vinden in boeken. Maar dat wisten wij als schrijvers natuurlijk al.

Bron: Book RiotWikipedia