Afbeelding

boeken op een stapel

Gulfer Ergin, Unsplash

Leigh Bardugo schrijft een dozijn boeken en meer Nederlandse literatuur in de bestsellerlijst

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!

Leigh Bardugo schrijft een dozijn boeken

Leigh Bardugo, bekend van de Shadow & Bone trilogie en de Six of Crows duologie, heeft haar handtekening gezet onder een grote deal. Bardugo gaat voor MacMillan Publishers een dozijn boeken schrijven, in verschillende genres en vormen. Benieuwd naar Shadow & Bone en Six of Crows? Kijk dan nu seizoen een en twee van de tv-show op Netflix.

Meer Nederlandse literatuur in de bestsellerlijst

Het is een goede week voor Nederlandse literatuur en essays want Boto Banja van Raoul de Jong staat op de tweede plek in de bestsellerlijst. Maxim Februari staat met zijn essay Doe zelf normaal op nummer zestien. De eerste Nederlandstalige literaire roman staat op nummer achttien: De Beesten door Gijs Wilbrink. Anjet Daanje staat ook in de lijst met Het Lied van de Ooievaar en de Dromedaris. Oek de Jong staat op plek 53 met Man zonder rijbewijs. Lize Spit staat op plek 29 en Arthur Japin staat met Wat stilte wil op plek 28. Op plek 43 staat Luister van Sacha Bronwasser. Alex Booger staat met Wij zijn van diamant op plek 45.

Longlist voor the Women’s Prize for Fiction 2023 bekend

Zowel debuutromans als boeken door bekende schrijvers zijn te vinden op de longlist van the Women’s Prize for Fiction. Zestien verschillende boeken geschreven door schrijvers van over de hele wereld. Door deze prijs wil de organisatie Engelstalige fictie, geschreven door vrouwen, in de belangstelling zetten. Dit jaar wordt de prijs voor de 28ste keer uitgereikt.

– Black Butterflies door Priscilla Morris
– Children of Paradise door Camilla Grudova
– Cursed Bread door Sophie Mackintosh
– Demon Copperhead door Barbara Kingsolver
– Fire Rush door Jacqueline Crooks
– Glory door NoViolet Bulawayo
– Homesick door Jennifer Croft
– I’m a Fan door Sheena Patel
– Memphis door Tara M. Stringfellow
– Pod door Laline Paull
– Stone Blind door Natalie Haynes (Nederlandse vertaling: De blik van Medusa, vertaald door Frits van der Waa en Henny Corver)
– The Bandit Queens  door Parini Shroff
– The Dog of the North door Elizabeth McKenzie
– The Marriage Portrait door Maggie O’Farrell (Nederlandse vertaling: Het huwelijksportret, vertaald door Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman)
– Trespasses door Louise Kennedy (Nederlandse vertaling: Verboden terrein, vertaald door Sandra Boersma en Leen van den Broucke)
– Wandering Souls door Cecile Pin (Nederlandse vertaling: Dolende zielen, vertaald door Anneke Bok)

De jury stelt vanuit de longlist een shortlist samen van zes boeken. Welke zes boeken dat zijn, wordt bekend gemaakt op 26 april en op 14 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. Vorig jaar won Ruth Ozeki the Women’s Prize for Fiction met haar boek The Book of Form and Emptiness.

Bron: AP News, Bazarow, Tsum