Start » Nieuws » De 3 voordelen van proeflezen

De 3 voordelen van proeflezen

8 Maart 2018

Krijg feedback door je verhaal proef te laten lezen.Je hebt net een verhaal geschreven, maar je vraagt je af of die ene scène wel goed uitlegt of dat je je hoofdpersoon voldoende uitgewerkt hebt. Laat je verhaal proeflezen en kom erachter.

Proeflezen is een manier om je verhaal, gedicht, column of een stuk van een verhaal te laten lezen aan andere schrijvers en om feedback te vragen. Bij Schrijven Online weten we hoe waardevol proeflezen kan zijn, en daarom kun je op de pagina Proeflezen terecht voor feedback van medeschrijvers. Je kan zelf bepalen of iedereen jouw tekst kan zien, of alleen ingelogde leden. Op deze manier kun je je tekst afschermen. Maar waarom zou je je tekst openbaar maken? Buiten dat het eng is, omdat je persoonlijk werk met andere deelt, is het erg waardevol om feedback te krijgen. Hierdoor kun je je verhaal gaan herschrijven, waardoor hij nog beter wordt.

1. Tips en tops

Als je je tekst laat proeflezen ontdek je waar je valkuilen liggen. Komt een stuk van je verhaal zo over als je bedoelde tijdens het schrijven? Is een scène niet te langdradig, begrijpt de lezer wat er gebeurt? Door tips en tops te krijgen van medeschrijvers, ontdek je wat anderen sterk en zwak vinden aan je verhaal. Dat is erg waardevol, want een schrijver die zijn sterktes en zwaktes kent kan groeien.

2. Herschrijven

Met de gekregen feedback en de eventuele antwoorden op andere vragen kun je je verhaal gaan herschrijven. Dit was het doel van het vragen van feedback. Door je tekst te herschrijven kun je hem beter maken. Mocht je daarna nog steeds twijfelen over bepaalde punten, dan kun je je stuk weer online plaatsen en vragen om feedback. Schrijven betekent nu eenmaal herschrijven, want schrijven is schrappen.

3. Feedback geven is leerzaam

Feedback geven aan medeschrijvers is erg leerzaam. Het lezen en schrijven van verhalen, en het feedback geven hierop maakt dat je literair competent wordt. Je herkent fouten die anderen maken ook in je eigen teksten, waardoor je deze er zelf uit kan halen. Denk aan perspectieffouten of werkwoordspellingsfouten. Ook leer je hoe je een verhaal opbouwt, welke trucjes schrijvers gebruiken en wat voor effect dit heeft op de lezer. De kennis en vaardigheden rondom schrijven zullen je helpen bij het schrijven van je eigen verhaal.

Wil je jouw tekst laten proeflezen? Klik dan hier.

Door Nicolette Hendriks

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Ervaringen van een proeflezer
- 7 soorten feedback om te negeren


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!