Cijfers selfpublishing: gemiddeld 311 exemplaren verkocht & grote tevredenheid

self publishing cijfersOnlangs hebben we onder selfpubbende lezers van Schrijven Online een enquête uitgezet. We zien altijd veel schrijvers die bezig zijn met zelf hun boek uitgeven of dit graag willen doen, maar er zijn weinig gegevens bekend over het succes van deze boeken. Bijna 200 selfpubbers vulden onze enquête in en de resultaten zijn voornamelijk positief gekleurd.

Gemiddelde aantal gedrukte boeken en verkopen

De grote hamvraag was natuurlijk: hoeveel boeken verkoopt een selfpublisher nou gemiddeld? De enquêtedeelnemers kwamen op een gemiddelde van 311 exemplaren uit. Dit ten opzichte van een gemiddelde oplage van 367 stuks. Niet verkeerd. Over de algehele linie zagen we dat de meeste schrijvers zeker 75% van hun gedrukte boeken weet te verkopen. Het hoogste aantal gedrukte boeken was 5000. 63% van de ondervraagden liet 0 tot 199 exemplaren drukken.

Eigen investering en winst

Als je zelf je boek uitgeeft, gaat daar vrijwel altijd een eigen investering in zitten. En dat is toch een flink bedrag: gemiddeld 1773 euro. Eén uitschieter gaf aan zelfs 28.000 euro in zijn/haar boek gepompt te hebben. Daar staat tegenover dat 55% aangaf géén winst gemaakt te hebben. 45% heeft dat wel. Ondanks dat selfpublishing dus geen garantie is voor winst, geeft 74% aan dat ze nogmaals zouden kiezen voor zelf uitgeven.

Uitgeefproces

Onder de deelnemers is Boekscout de meest gebruikte platform voor het uitgeven van een eigen boek. 17% van de ondervraagden heeft deze dienst gebruikt. PUMBO volgt met 12% op de tweede meest gebruikte dienst en Brave New Books is met 9% de derde meest gebruikte. Opvallend veel mensen gaven aan dat ze álles zelf gedaan hadden of een eigen uitgeverij begonnen waren.

Het creëren van het boek pakken de meeste schrijvers toch aardig professioneel aan. 44% gaf aan een redacteur of coach ingeschakeld te hebben voor het begeleiden van het proces of het redigeren van het boek. 52% van de schrijvers heeft het maken van de boekomslag uitbesteed aan een professional.

We waren ook benieuwd hoe selfpubbers hun boek aan de man brengen. Boekpromotie zonder begeleiding van een uitgeverij, kan nog best lastig zijn. We vroegen welke media gebruikt werden voor de promotie en marketing van de zelf uitgegeven boeken:

Facebook: 77%
Internet (overig): 56%
Lokale printmedia: 46%
Twitter: 36%
Lokale radio/televisie: 32%
Instagram: 23%
Landelijke printmedia: 13%
Landelijke radio/televisie: 7%