Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Een heleboel schrijvers gebruiken hun authenticiteit en persoonlijke reflectie om een verhaal menselijker te maken. Dit werkt. Gemiddeld worden deze verhalen beter gelezen en onthouden dan verhalen met alleen de feiten. Maar het kan je ook kwetsbaar maken, lezers kunnen je beledigen, je op je ziel trappen. Hoe gebruik je je authenticiteit in een verhaal?
Denk aan schrijven over een maatschappelijk thema, zoals depressie. Neem iets waar je zelf mee in aanraking bent gekomen. Je bent als voorbeeld zelf depressief geweest of iemand in je omgeving heeft eronder geleden. Door je persoonlijke ervaring heb je een persoonlijke visie op het verhaal dat je wilt vertellen. Als je je authenticiteit gebruikt in het verhaal, betekent dat dat je een stukje over jouw eigen ervaring of die van een ander blootlegt aan de lezer. Je geeft een persoonlijke, een menselijke draai aan het verhaal, zodat het niet alleen maar over de feiten gaat, ook over de beleving.
Als je als schrijver op een verantwoorde manier met je authenticiteit omgaat, zal je voornamelijk de positieve kant ervan ervaren. Een menselijke kant van het verhaal zorgt ervoor dat lezers sneller iets herkennen in een verhaal dan wanneer een verhaal feitelijk en zonder persoonlijke afdruk is geschreven. Door je persoonlijke reflectie en bijbehorende emoties te gebruiken, geef je lezers de mogelijkheid om zich beter in te leven en de kans om het verhaal écht te begrijpen.
Als schrijver kun je dus maar beter gebruik maken van je innerlijke stem, wil je doordringen tot je publiek. In het tijdschrift Writer’s Digest van september geeft freelanceschrijver Maria Walley tips om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan:
Dat zal je niet zomaar even uit je mouw kunnen schudden. Authenticiteit is iets dat eigens is. Het is datgene wat jouw verhaal bijzonder maakt om te lezen. Het is datgene wat jouw verhaal een verhaal maakt dat alleen jij had kunnen schrijven. Het is datgene wat het persoonlijk maakt. Authenticiteit kun je alleen bereiken door je kwetsbaar op te stellen. Stel jezelf eens de vraag: ‘Welke invalshoek voor mijn verhaal zal mij het meest met mijn lezers verbinden?’
Je kunt te veel delen als schrijver. Dan begint je verhaal misschien te lijken op propaganda voor jezelf of een dagboek. Lezers zullen je dan snel een narcist vinden en dat wil je natuurlijk niet hebben. Hoe weet je wat de juiste balans is tussen wat je wel kan delen en wat je niet kan delen? Is er een grens tot waar je een verhaal persoonlijk mag maken?
Door de eerste vraag te stellen, weet je wanneer een persoonlijk detail betrekking heeft op het onderwerp waarover je schrijft en wanneer je te veel onnodige informatie over jezelf vertelt. Houd alles wat je vertelt binnen de context van je verhaal. Als je de tweede vraag stelt, gaat het erom dat je niet alle vragen en informatie voor de lezer al invult. Laat ze zelf nadenken over bepaalde dingen, zodat ze het gevoel krijgen dat ze zelf tot een conclusie zijn gekomen. Dan maak je van jouw verhaal, hun verhaal.
Wanneer je de derde vraag stelt, moet je merken of je empathie voor anderen opwekt in je verhaal. Anderen moeten je verhaal kunnen relativeren, dit kun je doen door informatie en feiten te verwerken die het onderwerp naar een breder, maatschappelijk perspectief trekken. Door de vierde vraag te stellen, kun je in je tekst herkennen of je iets ter verdediging van een persoonlijke gebeurtenis hebt opgeschreven of zelfs op didactische toon. Het kan zijn dat het schrijven over een bepaald onderwerp heftige emoties oplevert. Laat het verhaal dan even liggen om het later kritisch terug te lezen.
Als het je lukt om authenticiteit door je verhaal te laten schijnen, zullen anderen met aandacht lezen, nadenken en reflecteren. De boodschap van je verhaal dringt bij hun naar binnen, je maakt een maatschappelijk thema of probleem bespreekbaar. En dat omdat jij een stukje van je ziel blootgeeft.
Door: Deborah de Meijer
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!