Start » Nieuws » Oefenen met je schrijfstijl? Ga weer brieven schrijven!

Oefenen met je schrijfstijl? Ga weer brieven schrijven!

11 April 2018

We zijn het al bijna verleerd: de kunst van brieven schrijven. Wanneer is de laatste keer dat je met de hand een persoonlijke boodschap voor iemand geschreven hebt? Het schrijven van een brief is goed voor de ontwikkeling van je schrijfstijl en wij pleiten er dan ook voor om dit weer wat vaker te doen.

brief schrijvenVroeger was het schrijven van een brief een echte kunst. Niet voor niets zijn zoveel mooie brieven bewaard gebleven, bijvoorbeeld van schrijver Franz Kafka aan zijn liefdes Milena Jesenská en Felice Bauer en van Johnny Cash aan zijn echtgenote June Carter. Vol met mooie woorden en bijzondere zinnen. Door veel brieven te schrijven kun je goed oefenen met je schrijfstijl. Deze twee activiteiten kun je dan ook mooi gebruiken als schrijfoefening:

Schrijf een brief naar een vriend of vriendin

We WhatsAppen er op los, maar dit zijn vaak hele korte berichtjes, meer in gespreksvorm. In plaats van een week lang een vriend of vriendin iedere dag 10 korte berichtjes te sturen, kun je ook alles wat je wil zeggen bewaren en opschrijven. Verras hem of haar met een handgeschreven brief. Je kan zelf briefpapier drukken om het schrijven én lezen nog een heel stuk leuker te maken. Als je een handgeschreven brief van iemand krijgt, bewaar je die natuurlijk. Zo kun je over tien jaar ineens een brief op zolder vinden, terwijl dat met WhatsAppjes natuurlijk niet kan.

Schrijf een brief naar jezelf over 10 jaar

Bij Reclameland.nl kun je enveloppen ontwerpen en laten drukken. Maak een mooie, persoonlijke envelop en stuur een brief naar jezelf om te lezen over vijf, tien of twintig jaar. Vertel waar je dagelijkse leven op dit moment uit bestaat, wie je vrienden zijn en wat er speelt in je leven. Voeg daaraan toe wat je verwacht voor de toekomst. Hoe ziet de wereld eruit in 2028? Het klinkt nu nog zo ver weg, maar voor je het weet ben je tien jaar verder. Dan zul je waarschijnlijk flink lachen om de toekomstbeelden die je in 2018 had! In de jaren 80 dachten ze tenslotte ook dat we in het ‘verre’ jaar 2000 al wel vliegende auto’s zouden hebben.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Tags:
  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!