Start » Nieuws » Oefenen met je schrijfstijl? Ga weer brieven schrijven!

Oefenen met je schrijfstijl? Ga weer brieven schrijven!

11 April 2018

We zijn het al bijna verleerd: de kunst van brieven schrijven. Wanneer is de laatste keer dat je met de hand een persoonlijke boodschap voor iemand geschreven hebt? Het schrijven van een brief is goed voor de ontwikkeling van je schrijfstijl en wij pleiten er dan ook voor om dit weer wat vaker te doen.

brief schrijvenVroeger was het schrijven van een brief een echte kunst. Niet voor niets zijn zoveel mooie brieven bewaard gebleven, bijvoorbeeld van schrijver Franz Kafka aan zijn liefdes Milena Jesenská en Felice Bauer en van Johnny Cash aan zijn echtgenote June Carter. Vol met mooie woorden en bijzondere zinnen. Door veel brieven te schrijven kun je goed oefenen met je schrijfstijl. Deze twee activiteiten kun je dan ook mooi gebruiken als schrijfoefening:

Schrijf een brief naar een vriend of vriendin

We WhatsAppen er op los, maar dit zijn vaak hele korte berichtjes, meer in gespreksvorm. In plaats van een week lang een vriend of vriendin iedere dag 10 korte berichtjes te sturen, kun je ook alles wat je wil zeggen bewaren en opschrijven. Verras hem of haar met een handgeschreven brief. Je kan zelf briefpapier drukken om het schrijven én lezen nog een heel stuk leuker te maken. Als je een handgeschreven brief van iemand krijgt, bewaar je die natuurlijk. Zo kun je over tien jaar ineens een brief op zolder vinden, terwijl dat met WhatsAppjes natuurlijk niet kan.

Schrijf een brief naar jezelf over 10 jaar

Bij Reclameland.nl kun je enveloppen ontwerpen en laten drukken. Maak een mooie, persoonlijke envelop en stuur een brief naar jezelf om te lezen over vijf, tien of twintig jaar. Vertel waar je dagelijkse leven op dit moment uit bestaat, wie je vrienden zijn en wat er speelt in je leven. Voeg daaraan toe wat je verwacht voor de toekomst. Hoe ziet de wereld eruit in 2028? Het klinkt nu nog zo ver weg, maar voor je het weet ben je tien jaar verder. Dan zul je waarschijnlijk flink lachen om de toekomstbeelden die je in 2018 had! In de jaren 80 dachten ze tenslotte ook dat we in het ‘verre’ jaar 2000 al wel vliegende auto’s zouden hebben.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN