Start » Nieuws » Aan deze 10 taalfouten ergeren jullie je het meest!

Aan deze 10 taalfouten ergeren jullie je het meest!

5 Maart 2018

In het kader van de Dag van de Grammatica vroegen we jullie op onze Facebook-pagina van welke grammaticafout jouw nekharen overeind gaan staan. En dat hebben we geweten! Jullie deelden massaal jullie grootste taalergernissen en tussen de ruim 1000 reacties zagen we er een aantal héél vaak terugkomen…

1. Me moeder

De grootste ergernis was overduidelijk ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord, dus in plaats van ‘mijn’. Jullie ergeren je groen en geel aan ‘me fiets’, ‘me moeder’ en ‘me mannetje’ (die laatste om meerdere redenen).

2. Jou of jouw

Aansluitend op me/mijn: het verkeerd gebruiken van jou en jouw (persoonlijk voornaamwoord en bezittelijk voornaamwoord) is ook iets waar jullie knettergek van worden.

3. D/t-fouten

D/t-fouten komen voor in alle vormen en maten: hij word, wildt u, ik heb gezegt… ze maken jullie horendol. Dat snappen wij helemaal. Struikel je zelf weleens over de d’tjes en t’tjes? Met het ezelsbruggetje ‘ik loop-, hij loop-t, ik heb gelopen (=-d)’ kun je een taalfoutje makkelijk voorkomen.

4. Hun en zij

‘Hun lopen naar buiten,’ is iets wat jullie nóóit meer willen horen. Welk woord je wanneer moet gebruiken, lees je hier.

5. De enigste

De fouten hierboven zijn niet de enigste die het bloed onder jullie nagels vandaan halen.

6. Na/naar

Een hele pijnlijke fout die vooral onder de jeugd een grote opkomst lijkt te maken: ‘na’ gebruiken als je ‘naar’ bedoelt. ‘Na’ gaat over een moment, voor en na, en kun je dus niet gebruiken als je ergens naartoe gaat.

7. Contaminaties

Contaminaties komen in veel verschillende varianten voor en jullie vinden ze bijna allemaal vreselijk. Een voorbeeld is: overnieuw (opnieuw + over). Even kwijt wat een contaminatie ook alweer is? Zie hier de 7 meest voorkomende contaminaties.

8. Ben je wat nodig?

Deze kenden we op de redactie (gelukkig) nog niet, maar jullie schijnen hem vaak te horen: ‘ben’ in plaats van ‘heb’.

9. Als en dan

‘Hij is sneller als Verstappen,’ en ‘Ze is kleiner als haar zusje,’. De regel voor als en dan is zo simpel, maar toch gaat het nog vaak fout.

10. Spatiefouten

Deze vinden wij ook verschrikkelijk: overmatig gebruik van spaties. Mede door de grote invloed van de Engelse taal zien we in Nederland steeds vaker tomaten soep en weg afsluiting.

BONUS

Toegegeven, taalpuristen zijn meestal niet zo geliefd. We zagen ook veel reacties in de trant van: ‘Doe niet zo moeilijk, als je elkaar maar begrijpt,’ en ‘Ik erger me vooral aan mensen die taalfouten verbeteren,’.

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Taalpolitie: is het ‘dat’ of ‘wat’? Nooit meer twijfelen!
- Taalpolitie: 4 veelvoorkomende fouten in taalgebruik die je moet vermijden


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!