Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
In het kader van de Dag van de Grammatica vroegen we jullie op onze Facebook-pagina van welke grammaticafout jouw nekharen overeind gaan staan. En dat hebben we geweten! Jullie deelden massaal jullie grootste taalergernissen en tussen de ruim 1000 reacties zagen we er een aantal héél vaak terugkomen…
De grootste ergernis was overduidelijk ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord, dus in plaats van ‘mijn’. Jullie ergeren je groen en geel aan ‘me fiets’, ‘me moeder’ en ‘me mannetje’ (die laatste om meerdere redenen).
Aansluitend op me/mijn: het verkeerd gebruiken van jou en jouw (persoonlijk voornaamwoord en bezittelijk voornaamwoord) is ook iets waar jullie knettergek van worden.
D/t-fouten komen voor in alle vormen en maten: hij word, wildt u, ik heb gezegt… ze maken jullie horendol. Dat snappen wij helemaal. Struikel je zelf weleens over de d’tjes en t’tjes? Met het ezelsbruggetje ‘ik loop-, hij loop-t, ik heb gelopen (=-d)’ kun je een taalfoutje makkelijk voorkomen.
‘Hun lopen naar buiten,’ is iets wat jullie nóóit meer willen horen. Welk woord je wanneer moet gebruiken, lees je hier.
De fouten hierboven zijn niet de enigste die het bloed onder jullie nagels vandaan halen.
Een hele pijnlijke fout die vooral onder de jeugd een grote opkomst lijkt te maken: ‘na’ gebruiken als je ‘naar’ bedoelt. ‘Na’ gaat over een moment, voor en na, en kun je dus niet gebruiken als je ergens naartoe gaat.
Contaminaties komen in veel verschillende varianten voor en jullie vinden ze bijna allemaal vreselijk. Een voorbeeld is: overnieuw (opnieuw + over). Even kwijt wat een contaminatie ook alweer is? Zie hier de 7 meest voorkomende contaminaties.
Deze kenden we op de redactie (gelukkig) nog niet, maar jullie schijnen hem vaak te horen: ‘ben’ in plaats van ‘heb’.
‘Hij is sneller als Verstappen,’ en ‘Ze is kleiner als haar zusje,’. De regel voor als en dan is zo simpel, maar toch gaat het nog vaak fout.
Deze vinden wij ook verschrikkelijk: overmatig gebruik van spaties. Mede door de grote invloed van de Engelse taal zien we in Nederland steeds vaker tomaten soep en weg afsluiting.
Toegegeven, taalpuristen zijn meestal niet zo geliefd. We zagen ook veel reacties in de trant van: ‘Doe niet zo moeilijk, als je elkaar maar begrijpt,’ en ‘Ik erger me vooral aan mensen die taalfouten verbeteren,’.
Door Marije Catsburg
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!