Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Familieverhalen zijn razend populair. Memoires, familiegeheimen, verhalen over vaders, moeders, broers, zussen worden steeds vaker geschreven. Hoe doe je dat goed? We vroegen specialist Thomas van Aalten naar zijn geheimen. Hij onthult ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Een voorproefje:
Tip: Wees niet bang voor de oordelen van je familie
"Het is onvermijdelijk dat er mensen zijn die zich onheus geportretteerd voelen. Voor de familie is dat misschien niet leuk, maar voor de lezer is dit een heel geanimeerd verhaal. Je kunt een vrachtwagen vullen met middelmatige familieverhalen waar niemand zich een buil aan valt, maar daarmee maak je het verschil niet. We lezen juist graag het grote epos.
Ik wil dat het verhaal begint met een anekdote of scene waarin ik direct meer wil weten. Dat ik het gevoel krijg dat ik wat ga meemaken. Je kunt later wel alles uitleggen, wie nu wie is. Een grote dooddoener als begin is een saaie, bijna encyclopedische intro over de personages die we nog helemaal niet kennen. Dan moet ik bijvoorbeeld zogenaamd een beeld krijgen van het bedrijf waar dat personage werkt. Teveel droge informatie loslaten op de lezer in het begin, dat is echt een valkuil."
Meer tips? Je vindt ze in het decembernummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!