Afbeelding

Beeld Shutterstock

8 tips voor een beknopt plot

Hoe houd je je plot beknopt? Lees het op Schrijven Online.Het gebeurt bijna iedere schrijver wel eens: je bent zo enthousiast over je plot dat je maar blijft schrijven en elementen blijft toevoegen. Dit komt je verhaal vaak niet ten goede. Schrijven Online geeft je 8 tips om een te uitgebreid plot te voorkomen.  

1. Vertel je plot aan iemand anders  

Bij voorkeur iemand die geen schrijver is. Als je merkt dat deze persoon de verhaallijn moeilijk kan volgen, kan je plot wat aanpassingen gebruiken.  

2. Subplot verwijderen  

Ga bij jezelf na wat je plot verliest als je een subplot verwijdert en wat er daardoor juist beter wordt. Als er geen grote negatieve gevolgen aan verbonden zitten, kun je het subplot het beste verwijderen.  

3. Is het subplot een verhaal opzich? 

Als het antwoord ja is, moet je dat subplot misschien ook als apart verhaal uitwerken en niet in je huidige plot houden.  

4. Motieven personages 

Als de motieven van een personage te onduidelijk zijn, kan het personage vaak beter uit het plot gelaten worden. 

5. Waarom zit dit element in je plot? 

Als je deze vraag, met betrekking tot elk willekeurig element in je plot, niet kunt beantwoorden kun je dat element beter schrappen.  

6. Voelt je verhaal lang?  

Zo ja, dan is daar waarschijnlijk een reden voor en moet er iets aan gebeuren. Als jouw gevoel al aangeeft dat het plot lang is, is dat voor lezers zeker zo.  

7. Snoeien in plaats van zagen 

Soms kun je beter bepaalde kleine elementjes wegsnoeien in plaats van grote elementen weg te zagen uit je plot.  

8. Kwaliteit boven kwantiteit    

Creëer meer diepte in je bestaande plot, in plaats van steeds meer elementen erbij te halen. Beschrijf een bestaand personage gedetailleerder in plaats van dat je een nieuw personage introduceert.  

Bron: Writer’s Digest 

Uitgeven