Start » Nieuws » 10 tips voor een succesvolle boekpresentatie

10 tips voor een succesvolle boekpresentatie

18 Maart 2016

Zo wordt jouw boekpresentatie een succes. Lees het op Schrijven Online.Het is zover: je eigen boekpresentatie. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet tegen twintig lege stoelen zit aan te kijken tijdens jouw boekpresentatie? Schrijven Online geeft je 10 tips.  

1. Locatie  

Doe goede research naar de locatie waar jouw boekpresentatie gaat plaatsvinden. Is het makkelijk bereikbaar, past het bij het thema van jouw boek, is er catering aanwezig? Dit zijn allemaal punten die helpen in het vinden van een goede locatie.  

2. Datum 

Er is altijd wel iemand jarig en soms zit het weer niet mee, maar probeer verrassingen zoveel mogelijk voor te zijn. Over het algemeen geldt dat avondpresentaties het beste na 19:00 uur gehouden kunnen worden, op woensdag of donderdag. Wil je je presentatie in het weekend houden, dan is de zondagmiddag vaak het geschikste moment.  

3. Verkoop boeken 

Als jouw locatie je boeken gaat verkopen, zorg er dan voor dat de boeken er op tijd zijn en denk ook goed na over het aantal: te veel is niet goed.  

4. Promotie  

Begin op zijn minst een maand van te voren met de promotie van jouw boekpresentatie. Denk hierbij aan een maillijst, contact met eventueel geïnteresseerde organisaties in de buurt en social media.  

5. Kort en visueel  

Maak je aankondiging kort, duidelijk en zorg dat er een aantrekkelijke afbeelding bij staat. Denk vooral aan dat de wie, wat, waar, wanneer en waarom duidelijk worden in het bericht.  

6. Dag zelf  

Zorg dat je op tijd bent en dat je boeken de gehele presentatie in het zicht liggen. Zorg er ook voor dat duidelijk wordt waar de boeken gekocht kunnen worden, dat er beeldmateriaal van de presentatie gemaakt wordt en dat mensen gevraagd wordt hun e-mail adres achter te laten voor een maillijst.  

7. Presentatie  

Zorg dat je presentatie meer de vorm heeft van een vraag – en antwoordgesprek en dat er maar maximaal 15 minuten voorgelezen wordt. Zorg ervoor dat de sfeer ontspannen is en gebruik geen jargon.  

8. Signeren  

Neem een goede pen mee, zorg dat je je handtekening geoefend hebt en bedenk van te voren alvast wat je wilt schrijven. Sta niet te lang bij één persoon stil als er veel mensen aanwezig zijn.   

9. Bedank    

Vergeet niet de locatie en het personeel te bedanken voor hun hulp en deze mogelijkheid.  

10. Social media 

Ook al ging de presentatie misschien minder goed dan je gehoopt had, zorg ervoor dat het op social media lijkt alsof het een grandioos succes was. Het trekt mensen naar een volgend event en brengt je boek weer onder de aandacht.  

Bron: Writer’s Digest. 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Hoe overleef ik een boekpresentatie? - 3 tips
- 10 Vertaaltips voor self-publishers
- 5 leukste literaire activiteiten in maart
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!