Afbeelding

Pixabay

8 tips om jouw ideale schrijfmoment te kiezen

Waar de ene liever in de avond schrijft, zijn er ook een heleboel schrijvers die er bij zweren om gelijk na het opstaan te beginnen met schrijven. Maar het juiste moment vinden om je creativiteit op papier te krijgen is niet altijd makkelijk. In dit artikel lees je 8 tips over hoe jij je perfecte schrijfmoment kunt  kiezen en hoe je deze tijd kunt bewaken.

1. Houdt een schrijfdagboek bij

Houdt eens een maand bij wanneer je schrijft en hoe lang. Wat werkt het beste: welke tijd, twee uur achter elkaar, of raak je dan pas op stoom? Of kun je beter in stukjes werken: driekwart achter elkaar, kwartier pas. Varieer een paar keer, en probeer te achterhalen wat je het beste past.

2. Wanneer ben jij alert?

Kijk naar je eigen emotionele, fysieke en mentale cycli. Wanneer ben je het alertst, het creatiefst, wanneer komt je verbeelding echt op gang? Vroeg in de morgen of laat ’s avonds?

3. Let op concentratie

Noteer wanneer je het minst wordt afgeleid. Is dit in de vroege ochtend, tussen de middag of pas nadat de hele familie naar bed is gegaan? Zondagochtend, zaterdagmiddag?

4. Lees je schrijfdagboek

Kijk naar de tijden die in je beide voorgaande antwoorden (2 en 3) voorkomen. Als je ziet dat er veel tijden overeen komen, weet je dat dit je meest ideale schrijfmomenten zijn.

5. Markeer de tijd

Noteer deze tijden in je agenda en kruis ze aan als schrijftijd. Probeer ze in blokken in te delen, en baken zoveel tijd af als jij achter elkaar kan schrijven (zie 1).

6. Meld het aan de omgeving

Vertel iedereen om je heen – gezin, vrienden, collega’s – dat deze tijden vanaf nu gereserveerd zijn voor het schrijven. Hang desnoods een briefje op je werk- of schrijfkamer. Op deze manier wordt je (als het goed is) niet gestoord tijdens je schrijftijd.

7. Blijf geconcentreerd

Als de tijd voor het schrijven aanbreekt, doe dan ook alleen maar dat. Laat je niet afleiden. Benut de tijd die je vrij hebt gemaakt in je agenda, en schrijf!

8. Voorbereiding tegen afleiding

Bereid je goed voor als de schrijftijd nadert, zodat je niet meer wordt afgeleid. Telefoon uit, tanden gepoetst, water bij de hand: schrijven maar.

Nu je dan eindelijk je ideale schrijftijd hebt gevonden en er tijd voor hebt vrij gemaakt, kun je beginnen met schrijven! Mocht je nog steeds geen goed moment gevonden hebben, lees dan ons artikel over time management.

Bron foto: Pixabay