Afbeelding

Man schrijft in notitieboek

Felicity Tai via Pexels

7 voordelen van schrijven op papier in plaats van de computer

Microsoft Word en alle hippe schrijfprogramma’s maken het belachelijk snel en eenvoudig om te schrijven met een computer, maar schrijven op papier kent ook zo z’n charme. Schrijven met pen en papier heeft veel voordelen, waaronder deze zeven.

1.     Minder afleiding

Lastig hè, schrijven in Word terwijl de afleiding van YouTube, Facebook en nu.nl slechts één muisklik van je verwijderd is. Om nog maar te zwijgen over die mailbox die toch steeds je aandacht lijkt te trekken. Als je op papier schrijft (en dus je laptop/telefoon even niet bij de hand hebt) lukt het veel makkelijker om je te focussen op het schrijfwerk. Zo krijg je meer gedaan én hoef je je niet op te vreten over je beperkte concentratieboog.

2.    Meer ruimte voor doedels

Op papier heb je meer vrije ruimte om te tekenen, doedelen, aantekeningen te maken en wat te krabbelen. Dat kan heel behulpzaam zijn bij het bedenken van bijvoorbeeld personages of het levendiger maken van je verhaal. Bovendien geeft het ook een beetje ontspanning en kunnen sommige mensen beter nadenken als ze ondertussen wat krabbelen.

3.     Je wordt creatiever

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je creatiever wordt wanneer je met de hand schrijft. Door de beweging en de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft, train je jezelf om creatiever te denken. Niet heel onhandig als schrijver ;)

4.     Minder slordigheden

Schrijven met de hand kost meer tijd dan typen op de computer (tenminste, als je netjes te typdiploma hebt behaald). Daardoor sta je meer stil bij wát je schrijft en kalk je minder snel al je eerste gedachten direct op papier. Je hebt wat meer tijd om te overpeinzen wat er volgt en hóé je het verwoordt.

5.     Je kan overal schrijven

Een notitieboekje neem je toch makkelijker mee in je tas dan een hele laptop of tablet. Je hebt natuurlijk wel altijd je telefoon bij de hand, maar echt lekker schrijft dat niet. Een papiertje of boekje bij de hand hebben maakt je flexibeler en in staat om altijd en overal ideeën te noteren of wat zinnen op te schrijven.

6.     Je bent even offline

Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt of ander werk achter een computer doet, heb je al zó veel schermtijd op een dag. Als je kiest om met de hand te schrijven in plaats van op de computer, heb je even wat broodnodige offlinetijd. Niet alleen beter voor je concentratie, maar ook voor je hersens. Zeker als je ’s avonds schrijft, want dat blauwe licht van de computer blokkeert de aanmaak van melatonine (wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt).

7.     Meer inspiratie

Meerdere Schrijven Online-lezers gaven desgevraagd aan dat  zij meer inspiratie hebben wanneer ze met de hand schrijven. Er komen andere ideeën en de ideeënstroom komt makkelijker op gang. Heb je dus last van een writer’s block of heb je wat frisse ingevingen nodig? Pak die pen er dan maar bij!