Afbeelding

Bron Shutterstock

6 handige schrijfprogramma’s voor de computer

Veel schrijvers zullen in de eerste instantie hun verhalen in Word schrijven. Een groot nadeel hiervan is echter dat lange teksten al gauw onoverzichtelijk worden, waardoor je kan verdwalen in je eigen verhaal. Wist je dat er handigere programma’s bestaan waarin je jouw boek of verhaal kunt schrijven? Schrijven Online geeft je 6 tips.

Litlift
Gratis
Litlift is een gratis programma dat je niet hoeft te downloaden, maar gewoon online kunt gebruiken. Dit programma is een soort community waar duizenden auteurs werken aan hun boeken. Je kunt personages en locaties ordenen, hoofdstukken schrijven en los van elkaar bewerken. Hartstikke handig om je verhaal overzichtelijk te houden en je werk is altijd online opgeslagen. Nadeel is dan wel dat je een internetverbinding nodig hebt om aan je verhaal te kunnen werken.

Sigil
Gratis
Windows, Mac, and Linux 
Met Sigil kun je verhalen en boeken schrijven en bewerken, waarna je ze gelijk kunt downloaden als EPUB. Zo transformeer je jouw verhaal in een korte tijd tot e-book en kun je hem makkelijk delen. Sigil heeft wat minder opties voor het opmaken van tekst dan bijvoorbeeld Word, en er zitten geen extra features in zoals het aanmaken van personagekaarten. 

Ywriter6
Gratis
Alleen Windows
yWriter6 kan je helpen je ideeën te organiseren,  nieuwe scènes te bouwen en hoofdstukken in te delen. Je kan alle benodigde elementen toevoegen, zoals personages en locaties. yWriter6 is ideaal voor het structureren van je verhaal en wordt dan ook zeer goed beoordeeld door schrijvers.

Scrivener
Verschillende prijzen vanaf $36,90
Windows & Mac
Met Scrivener kun je niet alleen schrijven, maar al je ideeën en teksten managen. Je kan notities maken, structureren, research bekijken naast je schrijfwerk en makkelijk navigeren tussen je hoofdstukken. Je kan elk hoofdstuk een korte samenvatting geven, ook als je het hoofdstuk nog moet schrijven.  Scrivener is één van de meest populaire schrijfprogramma’s dankzij de vele mogelijkheden.


 Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!


Profiteer nu 


WriteWay

$35 - gratis 30 dagen proberen
Alleen Windows
WriteWay is ook een programma waarmee je structuur kan aanbrengen in je verhaal. Je kan acts en hoofdstukken en scènes maken, schrijfwerk vanuit andere programma’s importeren, researchmappen maken en uiteindelijk je werk exporteren tot EPUB of een van de meest gangbare bestandsformaten. Ook een leuke feature: WriteWay houdt elke dag bij hoeveel woorden je schrijft, zodat je in de statistieken precies kunt zien hoeveel werk je geleverd hebt. 

Contour
Mac & Windows
Vanaf $39,95
Schrijf je graag scenario’s voor film en televisie, of wil je dat eens proberen?  Contour is een ideaal programma om mee aan de slag te gaan. Door middel van een systeem met vier hoofdvragen, stuurt hij je op weg om een gestructureerd en sterk plot te schrijven. Een nadeel van dit programma is dat het je alleen helpt met de structuur, aktes en scènes van je verhaal.  Er is ruimte voor notities en je kan uitgebreide samenvatting van elke scène schijven, maar je kan niet je volledige script uitwerken in Contour.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.

Meer lezen over taal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar €26,50. Krijg je er ook nog eens drie cadeaus bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau