Afbeelding

Bron Shutterstock

6 handige schrijfprogramma’s voor de computer

Veel schrijvers zullen in de eerste instantie hun verhalen in Word schrijven. Een groot nadeel hiervan is echter dat lange teksten al gauw onoverzichtelijk worden, waardoor je kan verdwalen in je eigen verhaal. Wist je dat er handigere programma’s bestaan waarin je jouw boek of verhaal kunt schrijven? Schrijven Online geeft je 6 tips.


Scrivener

Verschillende prijzen vanaf $20 voor iOS
Windows & Mac en iOS

Met Scrivener kun je niet alleen schrijven, maar al je ideeën en teksten managen. Je kan notities maken, structureren, research bekijken naast je schrijfwerk en makkelijk navigeren tussen je hoofdstukken. Je kan elk hoofdstuk een korte samenvatting geven, ook als je het hoofdstuk nog moet schrijven. Scrivener is één van de meest populaire schrijfprogramma’s dankzij de vele mogelijkheden.

Bibisco

Gratis of meer opties voor 23 euro
Linux, MacOS, Windows

Als je Scrivener te duur vindt, of nog twijfelt over de aankoop, kan je Bibisco proberen. Dit schrijfprogramma heeft een aantal vergelijkbare opties als Scrivener, voornamelijk dat je je research kan bijhouden en naast je schrijfwerk kan houden. 

Sigil

Gratis
Windows, Mac, and Linux 

Met Sigil kun je verhalen en boeken schrijven en bewerken, waarna je ze gelijk kunt downloaden als ePub. Zo transformeer je jouw verhaal in een korte tijd tot e-book en kun je hem makkelijk delen. Sigil heeft wat minder opties voor het opmaken van tekst dan bijvoorbeeld Word, en er zitten geen extra features in zoals het aanmaken van personagekaarten. 


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geen cadeau


Contour

Mac, Windows en iOS
$19.95 – $39.95

Schrijf je graag scenario’s voor film en televisie, of wil je dat eens proberen?  Contour is een ideaal programma om mee aan de slag te gaan. Door middel van een systeem met vier hoofdvragen, stuurt hij je op weg om een gestructureerd en sterk plot te schrijven. Een nadeel van dit programma is dat het je alleen helpt met de structuur, aktes en scènes van je verhaal.  Er is ruimte voor notities en je kan uitgebreide samenvatting van elke scène schijven, maar je kan niet je volledige script uitwerken in Contour.

iA Writer

Mac, iOS, Windows en Android
$29,99
iA Writer is fijn voor schrijvers die snel afgeleid zijn. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de zin of alinea waar je op dat moment mee bezig bent op de voorgrond is en hoeft niet te denken aan vormgeving. Gewoon, afleidingsvrij schrijven. Wel is het hierdoor minder overzichtelijk dan sommige andere programma's. Dit programma kan dus fijn zijn voor mensen die korte verhalen schrijven of bloggen. 

Reedsy

Online
Gratis

Met dit gratis programma van Reedsy kan je simpel je hoofdstukken organiseren. Het grootste voordeel van het programma is dat je tegelijkertijd aan hetzelfde bestand kan werken. Fijn wanneer je met een co-auteur werkt of je een redacteur feedback wil laten geven terwijl jij verder schrijft aan latere hoofdstukken. Als het boek klaar is, kan je eenvoudig exporteren naar PDF of ePub.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.