Afbeelding

Schrijfoefeningen om je te helpen schrijven deze zomer

Foto: Pexels

6 schrijfoefeningen om je te helpen schrijven deze zomer

De zomer staat voor de deur, dus het is de hoogste tijd om in de tuin te zitten met een notitieboekje. Geniet van de zon en schrijf met deze 6 schrijfoefeningen. 


1. Wekelijkse schrijfopdracht

Elke week is er op Schrijven Online een nieuwe schrijfopdracht te vinden, bedacht door een schrijfcoach. Iedereen kan mee doen! Publiceer jouw verhaal op het forum en je krijgt feedback van de desbetreffende schrijfcoach. Een goede manier om jouw schrijfvaardigheid naar een hoger niveau te tillen deze zomer. In de wekelijkse schrijfopdracht van deze week schrijf je bijvoorbeeld een ode aan een jarige job of het gelukkige bruidspaar.

2. Betere personages schrijven

Personages zijn gebonden aan de context van hun verhaal. Maar zet je ze opeens in een heel andere context, dan kun je een nieuwe kant van je personage ontdekken en je inspiratie opfrissen. Het kan nieuwe inzichten geven wanneer je vast zit met je personages. Doe deze schrijfopdracht wanneer je betere personages wilt schrijven.

3. Leer freewriting

Schrijfdocent Julia Cameron adviseert dagelijks, bijvoorbeeld direct na het wakker worden, een stukje te freewriten. Ze noemt het morning pages en het is een stream of conciousness-oefening waarbij je geen fouten kunt maken. Zolang je maar in een ruk doorschrijft. Het resultaat is niet belangrijk, het gaat om het automatisch schrijven. Op deze manier zal je creativiteit loskomen. Met deze schrijfoefening ga je aan de slag met freewriting.

4. Maak overal een verhaal van

Van een boodschappenlijstje tot een stuk muziek: eigenlijk kun je overal een verhaal bij bedenken. Je zal vaker om je heen kijken en verhaal ideeën om je heen zien. Een goede eigenschap van een schrijver dus! Probeer het met deze schrijfoefening.

5. Oefen met de setting

Setting of locatie zijn superbelangrijk voor elk verhaal. Je kunt de setting heel uitgebreid en bloemrijk beschrijven of juist heel kaal en uitgebeend. Maar je zult de setting altijd haarscherp moeten hebben om je verhaal overtuigingskracht te geven. Hoe doe je dat? Probeer het met deze schrijfoefening.

6. De zaterdag schrijfopdracht

Wil je meer van dit soort schrijfoefeningen proberen? Elke zaterdag komt er een nieuwe oefening online. Pak je pen en schrijf mee! Je kan ook je verhaal posten onder de oefening en wie weet krijg je feedback van je medeschrijvers.