Afbeelding
![3 schilderijen aan de muur in een museum, vrouw zit met rug op bankje naar schilderijen te kijken](/sites/schrijvenonline.org/files/styles/detailpagina/public/2025-02/pexels-unalaurencic-20967.jpg?itok=7wtOUDyE)
Maria-Theodora Andrikopoulou via Pexels
Maria-Theodora Andrikopoulou via Pexels
Alle boeken die je schrijft beginnen met een idee, wat ontstaat uit inspiratie. Maar wat als je als schrijver totaal geen inspiratie meer hebt, dat je geen idee hebt waar je over moet schrijven? Dan ga je op zoek naar inspiratie! Hier zijn 5 manieren om die inspiratie te vinden.
Lees veel boeken, ook boeken die buiten je eigen genre vallen. Laat je inspireren door verschillende genres, stijlen en thema’s. Duik bijvoorbeeld in onderwerpen zoals mythologie of geschiedenis. Oude verhalen en historische gebeurtenissen kunnen een geweldige basis zijn. Wie weet is die ene Viking of graaf een inspiratie voor je nieuwe boek. Je kan het ook iets dichter bij zoeken door te bladeren door kranten en tijdschriften. Een nieuwsbericht kan de start van een boeiend verhaal zijn.
Luister naar gesprekken in het openbaar. In een café, trein of op straat hoor je soms boeiende uitspraken die een idee kunnen wakker schudden. Geheimen of momenten in het leven die je anders nooit had ontdekt. Maar blijf ook niet te lang op dezelfde plek. Maak wandelingen in nieuwe omgevingen. Een andere setting kan een frisse invalshoek geven.
Doe schrijfoefeningen om op ideeën te komen. Bijvoorbeeld: schrijf een scène vanuit een willekeurig voorwerp of begin met "Wat als…?". Laat je fantasie de vrije loop gaan, herschrijf niet en zie wat er uitkomt. Daarnaast is er nog een belangrijke bron die je niet mag vergeten: dromen. Houd een droomdagboek bij, want dromen en nachtmerries bevatten soms bizarre, maar interessante verhaallijnen. Of denk eens terug aan dromen die je had als kind. Misschien zit in die droom wel een bestseller.
Neem eens een moment waarop je muziek gaat luisteren en pak je notieboekje erbij. Liedteksten en melodieën kunnen emoties oproepen die je in een verhaal kunt verwerken. Maar denk ook aan alternatieve eindes of andere perspectieven van films en series. Wat als een bijfiguur in een film opeens de hoofdpersonage van jou boek is, dat brengt toch de beste dingen samen? Je kan op basis van een film of serie en je eigen fantasie een heel nieuw personage laten maken dat nieuwe avonturen beleeft. Muziek en film zijn mooie kunstvormen, maar laten we ook zeker schilderkunst niet vergeten. Ga eens naar museum of tentoonstelling en ga een rustig voor een schilderij zitten. Schijf op wat je op het doek ziet, en fantaseer erop los. Heb je een kort verhaal af, kijk of het waard om hier een boek van te maken waar jij geïnteresseerd in bent.
Als inspiratie hierna nog steeds uitblijft, dan is er een laatste creatieve oplossing waar je waarschijnlijk nog nooit aan hebt gedacht. Speel eens een rollenspel zoals Dungeons & Dragons. Het verzinnen van werelden en personages kan nieuwe inspiratie geven. Als jij de wereld bedenkt en je vrienden, familie en kennissen mee laat spelen en hun eigen personages laat bedenken, kan alles gebeuren. Wie weet bedenken jullie op dat moment een geweldig verhaal.
Hoe kies je een goed perspectief? En welke schrijfstijl past erbij? Kathy Mathys legt het je uit in haar workshop Perspectief en Stijl + handige oefeningen!
Tips van redacteur Peter de Rijk in het komende nummer!
+ een overzicht van schrijfvakanties! Lees het in het komende nummer van Schrijven Magazine.
Bestsellerauteur Judith Visser gaat in gesprek met haar redacteur Lisanne Mathijssen.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!