Afbeelding

Hoe je van iets kleins een groot verhaal maakt

Foto: Pexels

Hoe je van iets kleins een groot verhaal maakt

Je bent gemotiveerd om een verhaal te schrijven. Met de pen in je handen sta je in de startblokken. Maar wat is precies je verhaal? Waar ga jij je lezers mee omverblazen? Hier vind je een aantal tips hoe je uit de meest dagelijkse dingen, de grootste verhalen kan halen.   


Luister naar gesprekken

Je zit je in de bus op weg naar werk. Een aantal stoelen verder is een jong meisje veel te luid aan het bellen. In plaats van je te ergeren, probeer eens te luisteren wat ze zegt tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. 
‘Ja! Zij wist dus niet dat John eigenlijk heel ziek was. Dat is toch raar? Dat vertel je toch gewoon aan je vriendin?’Ja, dat hoorde je goed. Hier zit dus een verhaal in. Want wie is John? Waarom is hij ziek? En waarom vertelt hij dit niet aan zijn vriendin? Laat je fantasie al je vragen invullen en schrijf je verhaal.

Kijk naar de mensen om je heen

Je beste vriend(in) heeft een affaire, de buren gaan trouwen, je oom en tante gaan scheiden en je broer heeft een gameverslaving. Dit zijn allemaal elementen waar jij een goed verhaal over kan schrijven. Bedenk wat en hoe je iets wil vertellen en laat de mensen om je heen de rest doen.
Als je het niet prettig vindt om over dierenbare te schrijven, dan kan je misschien wel iets schrijven over de zoon van een tante van een collega die een wereldreis gaat maken. Óf misschien verander je het verhaal zo erg, dat de personen zichzelf niet meer kunnen herkennen. Denk niet te moeilijk en schrijf je notitieboekje vol.

Verdiep je in muziek

Laat je inspireren door de mooie muzieknoten in je oren. Van klassieke muziek, tot pop, tot rock, er wordt overal een verhaal verteld. Een artiest wil vaak iets duidelijk maken met een liedje. Dus luister eens goed; wat wordt er verteld? Welke gevoel wordt er gecreëerd? En wat wil de artiest naar jou overbrengen? Denk bijvoorbeeld aan BLØF, Marco Borsato maar ook Beyoncé of Linkin Park.  

Blik op het nieuws

Oorlog in Irak, een pasgeboren panda in de dierentuin, ruzie in de politiek, een pandemie, het dagelijkse nieuws zit vol met verhalen. Maak er iets creatiefs van. Bedenkt bijvoorbeeld een unieke invalshoek of een andere doelgroep. Denk vervolgens aan de gevolgen, de nieuwe verhalen of eventuele ontdekkingen. Want ook het nieuws, zit vol met inspiratie.

Techniek