Afbeelding

J.R.R. Tolkien

5 inspirerende documentaires over schrijvers

Het leven van een schrijver gaat niet over rozen. Bijna alle grote schrijvers zijn ooit klein begonnen voordat ze doorbraken en succes boekten. Wil je een kijkje achter de schermen bij een aantal bekende schrijvers, kijk dan deze vijf documentaires eens.

J.R.R. Tolkien – A study of the maker of Middle Earth

Of je nou fan bent van fantasy of niet: het valt niet te ontkennen dat J.R.R. Tolkien een briljante man was. Hij bedacht niet alleen een complete fantasywereld en één van de meest beroemde verhalen ooit, maar hij ontwikkelde hiervoor zeer uitgebreide talen, culturen en geschiedenissen. Deze documentaire over Tolkien kun je gewoon op YouTube bekijken en biedt een interessante blik in het leven van deze schrijver. Let op: geen Nederlandse ondertiteling.

Marten Toonder – Een Heer Vertelt

Marten Toonder is schrijver en tekenaar en is vooral bekend als schepper van Tom Poes en Ollie B. Bommel. Deze documentaire uit 1994 is vooral interessant als je bekend bent met zijn verhalen, maar is zeker ook interessant voor mensen die meer willen weten of storytelling.

Stephen King – Fear, fame and fortune

Inmiddels is Stephen King één van de meest bekende horrorschrijvers ter wereld, maar ook voor hem was het niet makkelijk om te starten als schrijver. Deze documentaire uit 2002 neemt ons mee in het leven van King en volgt zijn ontwikkeling als schrijver. Let op: geen Nederlandse ondertiteling.

2Doc: Willem Elsschot, Arnon Grunberg en Jan Cremer

Hier vind je drie interessante documentaires over Nederlandse auteurs Willem Elsschot, Arnon Grunberg en Jan Cremer. Deze docu’s bieden niet alleen een uniek kijkje op de werken van deze heren, maar schetsen ook een portret over de persoonlijke levens van de schrijvers.

J.K. Rowling – A year in the life

Door het succes van de Harry Potter-boeken leidt J.K. Rowling een leven waarvan ze nooit had durven dromen. Maar zo’n beroemde schrijver zijn, is ook hard werken. Er zijn meerdere documentaires te vinden over haar, maar deze biedt een duizelingwekkend kijkje in het leven van de schrijfster nu ze zo bekend is. Let op: geen Nederlandse ondertiteling.

Door Marije Catsburg