Afbeelding

Bron: Pixabay

5 boeken die een succesvolle musical werden (en waarom)

Zo nu en dan merkt een producent een succesvol boek op en kriebelen zijn vingers om van dat boek een musical te maken. Welke bekende musicals zijn gebaseerd op een boek en welke succesfactoren speelden een rol? 

 1. Soldaat van Oranje van Erik Hazelhoff Roelfzema

Soldaat van Oranjeis de meest succesvolle musical in Nederland. De première vond plaats op 30 oktober 2010. Inmiddels schittert het stuk dus al bijna acht jaar op het podium. De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Erik Hazelhoff Roelfzema. In het boek speelt de auteur zelf de hoofdrol. Erik vertrekt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog als twintiger naar Engeland. Vanuit Engeland doet hij mee met het verzet en wordt hij adjudant van koningin Wilhelmina. Hazelhoff Roelfzema mocht het succes van de musical zelf niet meer meemaken, hij is in 2007 overleden. Het succes is met name te danken aan dat het een verhaal is dat velen willen doorvertellen. Ook roept het vragen en gesprekken op naar en over eigen familieverhalen uit de oorlogstijd.

2. Turks Fruit van Jan Wolkers

De musical Turks Fruitkent een groot succes in het theater. Het verhaal gaat over een heftige en tegelijkertijd wanhopige liefde tussen twee mensen. De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Na het boek kwam er ook een film van uit, waardoor het verhaal nog meer naamsbekendheid kreeg. Het succes is vooral te danken aan het schrijven in de geest van het vrije seksuele moraal uit de hippietijd en tegelijkertijd de herkenning van het hebben van een intense liefde voor één iemand. 

3. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman

De musicalKruistocht in Spijkerbroektrok veel publiek in het theater. De musical was gebaseerd op de film en het bekende gelijknamige jeugdboek, geschreven door Thea Beckman. Het boek gaat over een vijftienjarige jongen die in een tijdmachine stapt en midden in een Middeleeuwse kinderkruistocht belandt. Vooral kinderen die geschiedenis een leuk vak vinden, bezochten de musical met plezier. Het verhaal brengt het heden en verleden samen en laat de verschillen ertussen zien. 

4. Was getekend, Annie M. G. Schmidt van Annejet van der Zijl 

Was getekend, Annie M. G. Schmidt is een musical over het leven van de bekende schrijfster. De musical is gebaseerd op het boek Anna, een biografie over Annie M. G. Schmidt, geschreven door Annejet van der Zijl. In september 2017 ging de musical in première. Wegens succes is de musical nu nog steeds te zien in het theater. Annie is een zeer geliefde Nederlandse schrijfster. Het bezoeken van de voorstelling is voor velen een feest vol met jeugdsentiment. Het publiek leert de echte Annie kennen en merkt op dat haar schrijversrepertoire nauw verbonden is met gebeurtenissen uit haar eigen leven. 

5. Kruimeltje van Chris van Abkoude

Kruimeltjevan Chris van Abkoude, gaat over een tienjarige weesjongen die dagelijks op straat zwerft, kattenkwaad uithaalt, maar hoop blijft houden ooit zijn ouders te vinden. Het boek dat in 1923 is uitgegeven, werd een succes en later verfilmd. In november 2010 ging de gelijknamige musical, gebaseerd op het boek, in première. Vanwege het succes werd Kruimeltjeverlengd. Dat het verhaal zo populair is geworden, komt door het familiegevoel dat het oproept, het verlangen om bij een gelukkig gezin te horen met beide ouders. Voor kinderen is Kruimeltje een voorbeeld, het straatschoffie is mentaal sterk waardoor hij door moeilijke situaties heen komt. Ook de humor laat de kinderen vrolijk grinniken en ouders raken ontroerd door het meeslepende verhaal.

Jouw boek een musical, waar moet je op letten?

Een ding wat alle bovengenoemde boeken gemeen hebben, is dat de verhalen beeldend en met oog voor details geschreven zijn. Dat laat de ruimtes en personages tot leven komen, wat nodig is om er een musical of theaterstuk over te kunnen maken. Ook zit er in de meest succesvolle boeken en musicals iets van herkenning voor het publiek en een meeslepend karakter. Een boek dat daarbij een familiegevoel teweegbrengt, heeft een nog grotere kans van slagen in de theaterwereld. Het bezoeken van musicals wordt door velen gezien als een familie-uitje, daarom moet er voor elk familielid wel wat herkenbaars in het verhaal zitten.

Een producent moet het verhaal voor zich kunnen zien, wil hij ermee aan de slag gaan. Dat is natuurlijk ook een voorwaarde voor veel uitgeverijen om een boek te publiceren. Het is van tevoren nooit goed te bepalen of een boek of een musical tot succes leidt. Een boek dat met open armen door een groot publiek wordt ontvangen heeft dus vanzelfsprekend meer kans om in aanmerking te komen voor een musical dan een boek dat niet goed wordt verkocht.