Start » Nieuws » 4 tips om te breken met je schrijfroutine

4 tips om te breken met je schrijfroutine

22 December 2015

4 tips om te breken met je schrijfroutineIk ben een groot voorstander van om uit je dagelijkse routine te stappen om de dingen te zien en te beleven vanuit een nieuw en ander perspectief. Als je alles op de automatische piloot doet, dan neem je niets nieuws meer op uit je omgeving. Je hersenen hebben stimulans nodig en nieuwe dingen geven de kans op meer creativiteit. Maar hoe doe je dat?

1. Verander je schema

Het is belangrijk om aan je dagelijkse werk een draai te geven. Loop een andere route, sport in de ochtend in plaats van 's avonds. Plan niet te veel van tevoren maar laat de dingen spontaan gebeuren. Als je te veel van tevoren plant, bestaat het gevaar dat je weer op de automatische piloot gaat functioneren en dat is niet goed voor de creativiteit.

2. Wees niet bang om “nee” te zeggen

Dit is een lastige, dat besef ik, maar ik kan je vertellen dat ik het aan het leren ben om dit korte, maar belangrijke woord, te gebruiken. Ik heb quality time nodig voor het schrijven van mijn boek en dan moet je soms nee kunnen zeggen tegen activiteiten die het schrijfproces verstoren.

3. Vergeet je to-do lijst

Doe voor één dag dingen die spontaan in je opkomen of iets wat je nog nooit hebt gedaan, en let niet op wat je gepland hebt staan in je agenda of to-do lijstje. Het kan je ogen openen en je wereld vergroten. Als je je routine volgt, zul je precies weten hoe je dag zal verlopen. Dit betekent geen verrassingen en geen spontane acties.

Wandel een andere route, bezoek een andere plek, start een nieuw project. Dit kan iets spannends toevoegen aan je schrijfwerk en dus schrijfinspiratie bieden. 

4. Ontdek nieuwe plaatsen

Ik ga graag naar dezelfde plek omdat ik me daar prettig voel, maar dat betekent niet dat ik niet graag nieuwe plaatsen wil ontdekken. Het verkennen van nieuwe plaatsen en het leven van de lokale bevolking kan een echte eye-opener zijn en een grote inspiratiebron voor het schrijven en het vormen van personages. Nieuwe ideeën, nieuwe perspectieven en nieuwe verhalen kunnen hieruit voortvloeien.

Door Darina Nykl

Darina Nykl (1978) is naast haar fulltime baan als secretaresse ook schrijfster. Sinds haar twaalfde schrijft ze verhalen en haar eerste boek, “De avond die haar leven veranderde” verscheen in 2009 na deelname aan een schrijfwedstrijd en is dit jaar door een Amerikaanse uitgever gepubliceerd. Daarnaast schrijft ze artikelen voor een Engelse website over Frankrijk en houdt ze een blog bij over het schrijfproces van haar tweede boek, waar ze momenteel mee bezig is. Je kunt haar artikelen hier bekijken. 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Zo bouw je een gezonde schrijfroutine op
- 3 gouden tips om jezelf tot focus te dwingen
- Doe mee met de schrijfwedstrijd VPRO Bagagedager 2016
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE