Afbeelding

Een laptop met een schrijfboek ernaast en een leeg kopje

Ann Poan, Pexels

4 tips en tricks voor je begeleidende brief naar een uitgever

Je bent klaar om je manuscript op te sturen naar een uitgeverij, maar je hebt nog geen begeleidende brief geschreven. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het schrijven van een begeleidende brief? En wat mag er niet ontbreken (en wat juist wel)? Hier zetten we het voor je uiteen en geven we je tips en tricks.

1. Val op, maar niet te veel

Voor uitgeverijen is het een buyer’s market: het aanbod van manuscripten is groter dan de vraag. Redacteurs krijgen jaarlijks een groot aantal manuscripten toegestuurd en het scheiden van het kaf en koren is daarmee een uitputtende taak. Het is geen goed idee om op te willen vallen door bijvoorbeeld een handgeschreven begeleidende brief mee te zenden, of een brief op gekleurd papier. Opvallen kun je het best doen door middel van professionaliteit. Zorg ervoor dat je brief en je manuscript plus synopsis verzorgd zijn opgemaakt en dat er geen spel- of typfouten in zitten. Ook is het aan te raden om al je werk door een professional na te laten lezen. Daarnaast:

2. Communiceer duidelijk en overzichtelijk

Omdat een uitgeverij zoveel manuscripten toegestuurd krijgt, is het fijn voor de redacteur als je e-mail overzichtelijk en helder is. In de mail kun je het best kort de aandacht van de redacteur trekken, maar verwijs daarna naar je begeleidende brief. Daarin schrijf je wie je bent en of je eerder iets geschreven of gepubliceerd hebt. Ook kun je je boek promoten en je eventuele netwerk van potentiële lezers benadrukken. Je begeleidende brief en synopsis kun je het beste als pdf met een duidelijke naam als bijlage aan de mail toevoegen, zodat redacteurs snel kunnen zien waar ze op kunnen klikken.

3. Bind jezelf aan de uitgeverij

Verdiep je in de uitgeverij: wat is het fonds van de uitgeverij en waarom pas jij daar goed tussen? Het is belangrijk dat je voor elke uitgeverij die je schrijft een unieke begeleidende brief schrijft. Dit kan grotendeels dezelfde brief zijn, als het stuk waarin je je bindt aan de uitgeverij maar uniek is.

4. Stel niet te veel eisen

Bescheidenheid is de sleutel. Je wil immers iets van de uitgeverij. Het werkt averechts om meteen een voorschot te eisen of een bepaald royaltypercentage. Dit komt wel tijdens de latere gesprekken!

Wil je meer leren over de do’s and don’ts van gepubliceerd worden? Kijk hieronder, bij 'gerelateerd'!

Bron

https://singularity.nl/verleid-uitgever/