Afbeelding

Gertrude: manuscripttest

Foto: Pexels

6 interessante inzichten over schrijvers dankzij online analyse

Met de online manuscripttest genaamd Gertrude kan je verhalen of hoofdstukken van je roman laten testen op kwaliteit. Dat deden schrijvers dus ook! Deze data werd geanalyseerd en daar kwamen meerdere interessante inzichten naar voren over het schrijverschap. Lees ze hieronder! 


1. Zelf publicerende schrijvers herhalen vaker woorden

Zelf publicerende schrijvers herhalen 14 procent vaker een woord dan schrijvers die door uitgevers zijn gepubliceerd. Om woordherhaling te meten zoekt Gertrude bij ieder woord of het bij de honderd voorafgaande woorden al voorkwam. Hierdoor ontstaat een score waaruit blijkt dat zelf publicerende schrijvers vaker dan professionele schrijvers hetzelfde woord in kort bestek opnieuw gebruiken. Professionele uitgeverijen lijken dus schrijvers te selecteren die over een grote woordenschat beschikken en creatiever zijn in hun woordkeuze. Meer lezen?

2. Romans worden hoger gewaardeerd met meer personages

Je focussen op personages blijkt dus erg belangrijk te zijn! Romans worden hoger gewaardeerd naarmate er in de eerste hoofdstukken meer personages in voorkomen. Per geanalyseerde tekst werd de rating op de website Goodreads opgezocht. Dit positieve effect blijkt te gelden tot zo’n vijftien personages – het moet niet te ingewikkeld worden. Veel anonieme personages opvoeren, wordt juist minder gewaardeerd door de lezer. Personen als ‘broer’, ‘agent’, of ‘dokter’ kan je beter links laten liggen. Hoewel er veel meer factoren invloed hebben op de waarderen van een verhaal, lijkt het erop dat lezers veel personages met een naam erg waarderen. Meer lezen

3. Sommige schrijvers zijn aantoonbaar positiever

Een verhaal kan een positieve of negatieve toon hebben, en ook dat vergelijkt Gertrude. Woordgebruik van bekende Nederlandse schrijvers werd vergeleken met enige duizenden woorden die door studenten beoordeeld zijn op hun positiviteit of negativiteit. Ieder woord kreeg een score en via steekproeven uit verschillende romans kon vastgesteld worden welke schrijver de meeste positieve woorden gebruikt. Om een voorbeeld te noemen: ‘aaien’ wordt gezien als een heel positief woord, ‘haat’ als een erg negatief woord. 

Ilja Leonard Pfeijffer blijkt de positiefste schrijver doordat hij naar verhouding vaak positieve woorden kiest. Maarten ’t Hart zit rond het gemiddelde en Manon Uphoff schrijft van de onderzochte schrijvers de negatiefste woorden. Meer lezen

4. Vrouwelijke schrijvers scheppen meer personages

Vrouwelijke schrijvers scheppen meer personages dan mannelijke schrijvers. Gemiddeld 11,25 personages tegenover een gemiddelde van 8 personages voor de mannelijke schrijvers. Schrijvers blijken ook een voorkeur te hebben voor hun eigen geslacht, hoewel dit voor mannen sterker naar voren komt dan bij vrouwen. 

Een kleine kanttekening bij deze analyse. De nauwkeurigheid van het identificeren van het geslacht van personages verschilt per genre. In literatuur en romantische fictie zijn veel namen goed herkenbaar, terwijl dat in fantasy en science fiction lastiger is. Meer lezen

5. Haal je tekst door de wasmachine

Uit de analyse blijkt dat zelf publicerende schrijvers vaker woorden herhalen dan schrijvers die door uitgevers zijn gepubliceerd (zie inzicht 1). Gertrude kijkt ook naar de mate van woordherhaling en wat blijkt? Het woord ‘was’ heeft vaak een groot aandeel in de woordherhaling. Tip: Haal dus je tekst eens door de ‘wasmachine’ met behulp van je zoekfunctie in je tekstverwerker. In Word doe je dit met Ctrl-H. Zoek dan op het woord ‘was’ en kijk waar je nog aan kan werken. Meer lezen? 

6. Uitgegeven teksten zijn positiever dan zelf gepubliceerde teksten

Door uitgevers gepubliceerde teksten hebben een wat positievere toon dan teksten die door schrijvers zelf zijn gepubliceerd. Wie meer kans wil maken om door een uitgever te worden gepubliceerd, kan dus beter niet al te negatief schrijven. Tip: Controleer je tekst op ‘negatieve’ woorden zoals ‘moord’, ‘haat’ en ‘armoede’. Kijk wat anders kan en compenseer desnoods met positieve woorden. Meer lezen? 

Over Gertrude

Twijfel je of je manuscript klaar is om naar een uitgeverij gestuurd te worden? Of denk je erover om zelf een redacteur in te schakelen? Misschien geeft Gertrude je dan wat inzichten! Een classificatie van je verhaal krijg je gratis. Wanneer je manuscript al lijkt op door uitgevers gepubliceerde teksten, dan krijg je ook te horen met welke Nederlandse auteur jij te vergelijken bent. Wil je weten hoe Gertrude tot haar beslissing is gekomen? Dan kan je na de uitslag een introductieprijs van 29,95 betalen voor een analyserapport. Kijk op de website

Uitgeven

Techniek