Afbeelding

is jouw boek klaar om uitgegeven te worden?

Foto: Pexels

Test je manuscript online: is jouw boek klaar om uitgegeven te worden?

Met de online manuscripttest genaamd Gertrude kan je verhalen of hoofdstukken van je roman laten testen op kwaliteit. Twijfel je of je manuscript klaar is om naar een uitgeverij gestuurd te worden? Of denk je erover om zelf een redacteur in te schakelen? Misschien geeft Gertrude je dan wat inzichten! 


Schrijf je net als Jan Siebelink? 

Het systeem vergelijkt twee soorten teksten: teksten die schrijvers zelf op het internet hebben geplaatst en teksten die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd. Wanneer jij een verhaal of hoofdstuk tussen de 1500 en 5000 woorden invoert, gaat Gertrude aan het werk. Op welke categorie lijkt jouw ingevoerde tekst het meeste? Alsof het al uitgegeven is, of lijkt het op wat andere schrijvers op het internet plaatsen? En niet onbelangrijk: op welke bekende Nederlandse schrijfstijl lijkt jouw stijl het meeste volgens Gertrude?

Teksten die door uitgevers zijn gepubliceerd, zijn op kwaliteit geselecteerd en verschillen dus met zelf gepubliceerde teksten. Een redacteur kiest de beste tekst uit waar hij of zij potentie in ziet en gaat dan aan de slag met redigeren. Waar het programma bijvoorbeeld naar kijkt is de woordherhaling in een tekst. Het aantal herhalingen in een zelf gepubliceerde tekst ligt hoger dan eentje die een uitgeverij uitbrengt. 

Kwaliteitsproblemen

In schrijftips kan je vaak lezen dat een schrijver niet te veel uitroeptekens moet gebruiken. Inmiddels weet Gertrude dat de gemiddelde zelf publicerende auteur bijna twee keer zoveel uitroeptekens gebruikt als auteurs die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd. Logisch, want voegwoorden en uitroeptekens zijn punten waar een redacteur op let. Gertrude kan je dus helpen om deze kwaliteitsproblemen te herkennen, zodat je al een grote eerste slag kan slaan voordat je een manuscript naar een uitgeverij stuurt. 

Analyse van je manuscript

Lijkt het je wat om een analyse te laten doen? Een classificatie van je verhaal krijg je gratis. Wanneer je manuscript al lijkt op door uitgevers gepubliceerde teksten, dan krijg je ook te horen met welke Nederlandse auteur jij te vergelijken bent. Wil je weten hoe Gertrude tot haar beslissing is gekomen? Dan kan je na de uitslag een introductieprijs van 19,95 euro betalen voor een analyserapport. Kijk op de website voor meer informatie.

Uitgeven

Techniek