Afbeelding

Marieke Lucas Rijneveld

Foto: Marieke Rijneveld (zelfportret) via Wikipedia Commons

3 schrijflessen van Marieke Lucas Rijneveld

Als winnaar van de International Booker Prize, is Marieke Lucas Rijneveld geen onbekende meer in het buitenland. Wat kun je van de auteur leren? 


Schrijfwijsheid 1: gebruik metaforen

“De beste metaforen zijn puur, vanuit het hart, en herkenbaar zonder voor de hand liggend te zijn.” Rijneveld noemt een voorbeeld uit zijn bundel Kalfsvlees: “‘Troosten was toen nog als inparkeren, het is meten en weten en toch schat je het vaak te krap in.’ De kracht van deze metafoor is dat iets groots als troost bieden, vermengd wordt met een kleinere, tastbaardere vergelijking als inparkeren, waardoor het te interpreteren is, en voelbaar, zonder dat het cliché wordt.”

Bron: Schrijven Magazine

Schrijfwijsheid 2: stoppen met je schrijfproject

Soms moet je stoppen met je schrijfproject. Rijneveld vertelt: “De vloek van het tweede boek. Ik had het gevoel: alles wat ik nu maak móet goed zijn. Het beste van het beste. Ik worstelde al 2,5 jaar flink met mijn roman over een jongen in Zeeland tijdens de watersnoodramp, toen ik op Koningsdag bij vrienden op bezoek was en ze boven een tompouce vroegen: hoe zat het eigenlijk met die veearts? Ze bedoelden de veearts in mijn eerste roman en ineens was het daar: zijn stem. Ik besefte dat ik al jaren aan het verkeerde boek werkte.”

Bron: AD.nl

Schrijfwijsheid 3: zoek de details

Zijn roman De avond is ongemak speelt zich af op een melkveebedrijf. Hoewel hij zelf bekend is met het boerenleven, vond hij dit niet genoeg. “Voor de details is het erg goed om zelf met de voeten in de stront te staan en van dichtbij met de koeien bezig te zijn.”

Bron: Schrijven Magazine


Schrijftips van bekende schrijvers?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!
JA GRAAG    GEEF CADEAU


Over Marieke Lucas Rijneveld

In 2015 debuteerde hij met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018 en haalde de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Met de vertaling won Rijneveld de International Booker Prize 2020. Ondertussen schrijft hij aan zijn volgende roman. 

Techniek