Afbeelding
Gdfb, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Gdfb, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Simone van der Vlugt schreef een groot aantal historische romans en thrillers. Wat kan deze auteur ons allemaal vertellen over het schrijversvak?
“Je moet je verbonden voelen met je hoofdpersoon, maar je hebt ook voldoende afstand nodig om harde beslissingen te nemen.”
Simone geeft het voorbeeld van een hoofdpersonage dat werd doodgeschoten. Om dit te laten gebeuren, moest ze afstand nemen. Ze voelde zich met hem verbonden en wilde dat hij het overleefde, maar voor het verhaal is het soms beter als dat niet gebeurt.
“Omdat ik een vrouw ben, vind ik verhalen over vrouwen interessant. Vrouwen hebben het altijd gedaan. Al vanaf het moment dat Eva de appel plukte. Als je het voor hen opneemt, krijg je al snel een feministisch label.”
Ze schrijft dus graag over vrouwen, maar waarschuwt voor het feministische label dat hier al snel op wordt geplakt. Toch lijkt dit haar niet tegen te houden. Schrijf vooral waar je over wil schrijven.
“Je verplaatst je in de hoofdpersoon. Schrijft op wat er in je opkomt, wat je zou voelen, wat je zou denken. Dat geldt ook voor het beschrijven van innerlijke angsten.”
Een manier om door heftige scènes heen te komen is om je in te leven. Dat kan lastig zijn. Over dingen schrijven waar je zelf ook bang voor bent, is heftig, maar het zorgt vaak wel weer voor de beste passages.
Kruistocht in spijkerbroek inspireerde Simone van der Vlugt om ook te gaan schrijven. In 1995 debuteerde ze dan ook met een historische roman bij uitgeverij Lemniscaat. Hierna volgde vele andere historisch jeugdromans en thrillers. Nu is ze nauwelijks meer weg te denken uit de Nederlandse boekenwereld.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.