Afbeelding

Pexels

10 redenen om een pseudoniem te gebruiken

Een pseudoniem: veel bekende schrijvers gebruiken er een. Zo geeft J.K. Rowling boeken uit onder het pseudoniem Robert Galbraith. De redenen om een pseudoniem te gebruiken verschillen per schrijver. Sommige schrijvers vinden hun eigen naam simpelweg niet mooi, of willen voor de privacy niet hun eigen naam gebruiken. Ook kan het zijn dat de schrijver in kwestie eens iets in een ander genre wilt proberen, en hiervoor dus een pseudoniem gebruikt. In dit artikel geven 10 bekende schrijvers hun reden om een pseudoniem te gebruiken.

Tien redenen van tien schrijvers


1. Privacy: ik wil m’n leven en literaire werk gescheiden houden (Nescio).
2. Genre: ik wil m’n poëtische werk graag scheiden van m’n romans en verhalen (Atte Jongstra).
3. Verleden: m’n eigen naam heeft een duister verleden en ik wil niet dat m’n literaire werk daaronder lijdt (D.B.C. Pierre)
4. Vooroordeel: ik wil niet dat m’n lezers en critici afgeleid worden door een vrouwelijke auteursnaam (Andreas Burnier).
5. Oeuvre: onder een andere schrijversnaam kan ik heel andere verhalen, romans of gedichten schrijven (Marek van der Jagt).
6. Marketing: wie koopt nu een boek van ‘Hans van der Keulen’ (Havank).
7. Mysterie: ik hou van de spanning en geheimzinnigheid van een schuilnaam, dat prikkelt me (Hergé).
8. Kunstenaarschap: als kunstenaar is mijn leven zo veranderd dat ik niet meer onder m’n oude naam wil leven (Armando).
9. Uitdaging: ik wil laten zien dat m’n werk ook zonder m’n overbekende naam een publiek kan vinden (Doris Lessing als Jane Somers).
10. Idee: m’n schrijversnaam is als een vlag – hij moet uitdrukken wat ik wil zijn (Multatuli).

In ieder geval is privacy één van de grootste redenen voor een schrijver om een pseudoniem te gebruiken. Een hoop schrijvers willen hun privé leven en hun werk leven gescheiden houden. Zo kan een bekende schrijver makkelijker leven met zijn of haar echte naam, en dan onder het pseudoniem bekend zijn. Hoe dan ook is het voor iedere schrijver een persoonlijke keuze, en dus ook voor jou.

 Bron foto: Pexels