Afbeelding

Beeld Shutterstock

10 methodes om je verhaal vorm te geven

10 methodes om je verhaal vorm te geven Vol vuur uit de startblokken schieten, is voor de meeste schrijvers niet zo moeilijk. Veel lastiger is het om dat vuur brandende te houden. Vaak loopt het mis omdat de gebeurtenissen als los zand aan elkaar hangen. Veel schrijvers kiezen daarom voor een strakke vorm. Binnen de lijnen die de vorm hen oplegt, kunnen ze spelen en experimenteren. In het aprilnummer van Schrijven Magazine lees je 10 bekende en minder bekende methodes om je verhaal vorm te geven. Wij publiceren er alvast twee voor.

Door Kathy Mathys

Eén dag

De gebeurtenissen spelen zich af binnen vierentwintig uur en dat maakt het verhaal spannend, dwingend. Soms is er sprake van een deadline, zoals in de serie 24. Deze vorm past niet enkel bij thrillers. James Joyce' Ulysses speelt zich af op één dag. Via flashbacks kun je de lezer toch vertellen over het verleden.

Een feest, herdenking of reünie

Sommige verhalen spelen zich af tijdens een feest of op een begrafenis. In Edward St.Aubyns' roman Eindelijk draait het allemaal om een begrafenis. Marijke Schermers roman Mensen in de zon gaat over een reünie van oude vrienden. Schermer laat de aanloop naar de reünie zien, een slimme keuze voor een verhaal over herinneren en de balans opmaken.

Meer methodes om je verhaal vorm te geven? Je vindt ze in het aprilnummer van Schrijven Magazine.

Nog geen abonnee? Als je vóór dinsdag 24 maart 16:00 u. een abonnement neemt, krijg je het dit nummer thuis!

Word abonnee!

Een abonnement cadeau geven kan natuurlijk ook! 

Meer over het aprilnummer

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek