Afbeelding

Wijze lessen voor beginnende schrijvers

Wijze lessen voor beginnende schrijversTijdens het schrijven van zijn roman Naar de overkant van de nacht hield Jan van Mersbergen een schrijfdagboek bij op de website van literair tijdschrift De Revisor. Een openhartig verslag van een worsteling is het geworden, waaruit de beginnende schrijver wijze lessen kan trekken. In het aprilnummer van Schrijven Magazine lees je welke lessen dat zijn. Wij publiceren er alvast één voor. 

Door John Hermse

Naar de overkant van de nacht is het verhaal van Ralf die aan het begin van het boek al veertig biertjes achter de kiezen heeft, want hij viert Vastelaovend, zoals carnaval in Limburg heet. Tussen al die glazen door vraagt hij zich af hoe het verder moet met het gezin waar hij voor zorgt.

Les 1: blijf dicht bij jezelf

Voor Jan van Mersbergen is het carnaval letterlijk nooit ver weg geweest. In de gereformeerde enclave van Noord-Brabant waar hij opgroeide, was carnaval een feest dat katholieken vierden aan de andere kant van de rivier. ‘Dan verlangde je het hele jaar naar de veerpont die je in je pak naar het feest bracht.’ Maar het carnaval speelt zich ook af in een setting die Van Mersbergen lief is: het collectief waarin alle mensen in opgaan. Eerdere romans speelden zich af op een dorpskermis of de San Fermín-feesten in het Spaanse Pamplona. Dramatisch ook veelbelovend, zo’n gezamenlijke feestroes: de sores van de hoofdpersoon steken er mooi bij af. ‘Het verhoogt de tragiek’, schrijft Van Mersbergen. Aan het begin van het schrijfproces is hij er nog niet helemaal uit of zijn hoofdpersoon een local moet zijn of een buitenstaander die Vastelaovend viert. Maar de les om dicht bij jezelf te blijven, neemt Van Mersbergen ter harte: net als de schrijver is ook zijn hoofdpersoon het feest niet met de paplepel ingegoten.

Meer schrijflessen?

Meer schrijflessen van Jan van Mersbergen? Je vindt ze in het aprilnummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Als je vóór dinsdag 24 maart 16:00 u. een abonnement neemt, krijg je dit nummer thuis!

Word abonnee!

Een abonnement cadeau geven kan natuurlijk ook! 

Meer over het aprilnummer.

De website van literair tijdschrift De Revisor.

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek