Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 11 februari in de brievenbus! Wil je voortaan geen nummer meer missen? Meld je aan als abonnee!
Dit nummer is vanaf 15 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
Door Peter de Rijk
Het schrijven van een boek is een magisch gebeuren. Maandenlang ben je bezig dat briljante hersenspinsel van je ‘op papier te zetten’. Vervolgens kost het een jaar aan finetunen en redactie voordat je het met een gerust hart naar een uitgever kunt sturen. Tijd genoeg om alle ins en outs van de roman te overdenken, zou je zeggen. En toch vergeet menig schrijver de andere kant van het schrijven: die van het in de markt zetten van het product dat roman, novelle, verhalenbundel of autobiografie heet. Een boek kan nog zo goed zijn, je moet het ook weten te verkopen. Peter de Rijk legt uit hoe.
Door Nanda Roep
Wie leest er mee tijdens jouw schrijfproces? Er zijn verschillende redenen om te willen werken met meelezers. Tegenwoordig hoor je vaker over zogenaamde ‘sensitivity readers’, mensen uit verschillende culturen die meelezen om pijnpunten op het gebied van diversiteit en inclusie te kunnen aanwijzen. Schrijfster Nanda Roep had al 70 kinderboeken gepubliceerd en 5 romans, voordat ze besloot met een groep van vijf meelezers te gaan werken. In Schrijven Magazine deelt ze haar ervaringen en tips.
Afbeelding
Door Anita Larkens
Historische verhalen doen het beter dan ooit. Wegduiken in een andere tijd, andere omgeving – het is een verleiding die veel lezers niet kunnen weerstaan. Als schrijver van een historisch verhaal heb je iets wat je bij andere genres vaak niet hebt: een leidraad. Historische feiten vormen het raamwerk waarbinnen jij je creativiteit mag weven. Hoe? Schrijfster Anita Larkens geeft je wat handvatten met deze workshop-op-papier.
Door Claire Polders
Talloze ideeën voor columns en artikelen schieten door je hoofd. Je wilt je eigen weblog publiceren en lezers trekken. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Auteur en blogexpert Claire Polders geeft tips over de 10 belangrijke onderdelen van het schrijven van een blog.
Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 11 februari in de brievenbus! Wil je voortaan geen nummer meer missen? Meld je aan als abonnee!
Dit nummer is vanaf 15 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
Door Henry Sepers
Mischa Andriessen volgt andere regels dan de meeste dichters. Zijn gedichten zijn gekenmerkt door de drijfveren van personages en de duidelijke keuzes betreft de vorm: geen interpunctie, hoofdletters aan het begin van elke regel en grammaticaliteit. Voor zijn bundel ‘Het drogsyndicaat’, het verhaal van de zondvloed als straf voor een onverantwoordelijke omgang met mens, dier en plant , ontvangt Mischa Andriessen binnenkort de Jan Campertprijs. In het interview met Schrijven Magazine geeft hij zijn unieke werkwijze prijs. Je leest het in het komende nummer.
Zo maakt observeren je schrijfstijl beter
Door Peter de Rijk
Waar het kijken bij een schilder, tekenaar of beeldhouwer van zelfsprekend lijkt, verwacht je dat het bij een schrijver of dichter minder essentieel is. Die is immers bezig met natuurlijk klinkende dialogen, de spanningsboog van het verhaal, het plot of zijn personages. Toch blijkt observatie en het bewust zijn daarvan bijzonder belangrijk voor de juiste woordkeuze en details die anders over het hoofd worden gezien. Redacteur Peter de Rijk geeft tips.
Met details de emotionele impact op de lezer vergroten
Door Kathy Mathys
Overal lees je dat je sprekende details dient te gebruiken in fictie. Waarom eigenlijk? Bij fictie wil je de lezer laten meeleven, meebeleven. Je wilt als schrijver van fictie (en van verhalende non-fictie) dat de emotionele impact van de gebeurtenissen op de lezer maximaal is. Een van de manieren waarop je die emotionele impact kan vergroten, is door het gebruik van details geschreven. Kathy Mathys legt uit hoe.
Schrijftips van Gijsje Kooter
“Probeer eens te schrijven zonder bijvoeglijke naamwoorden, zonder metaforen, zonderstijlfiguren. Benoem geen emoties. Wees objectief. Dicht geen menselijke eigenschappen toe aan voorwerpen. Schrijf in chronologische volgorde. Gebruik geen komma’s en probeer per zin maar één ding te vertellen. Dit is de oertekst. Als je nu de tekst gaat aankleden, word je je bewust van je eigen subjectiviteit.” Benieuwd naar de andere 3 tips? Die vind je in het volgende nummer van Schrijven Magazine.
Schrijfwedstrijd winnen? 5 tips van een jurylid
Je hebt besloten mee te doen aan een schrijfwedstrijd, want het winnen geeft je schrijfcarrière een enorme boost. Maar hoe pak je dit het beste aan? Jowi Schmitz, auteur van kinderboek Beste Broers en jurylid helpt je je kansen om te winnen te vergroten.
Speel met genres en perspectieven als expert Elfie Tromp
Doordat we zo in hokjes zijn gaan denken is literatuur is soms te veilig en tandeloos gemaakt. Tomp vindt dat literatuur de wereld zou moeten duiden en uitdagen. “Niets is heilig. Er zijn geen grenzen in wat je kan en mag doen in literatuur.” Elfie Tromp is schrijver, performer en presentator voor de VPRO. Ze publiceerde verschillende in genres waaronder kinderboeken, proza, een dichtbundel waarna ze werd gekroond tot zomerdichter (2020) en haar tweede roman Underdog (20216) die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs.
Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 11 februari in de brievenbus! Wil je voortaan geen nummer meer missen? Meld je aan als abonnee!
Dit nummer is vanaf 15 februari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.