Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Historische verhalen doen het beter dan ooit. Een nieuw boek van Simone van der Vlugt of Annejet van der Zijl belandt vaak meteen hoog in de bestsellerlijst. Wegduiken in een andere tijd, een andere omgeving – het is een verleiding die veel lezers niet kunnen weerstaan.
Als schrijver van een historisch verhaal heb je iets wat je bij andere genres vaak niet hebt: een leidraad. Historische feiten vormen het raamwerk waarbinnen jij je creativiteit mag weven. Hoe? Schrijfster Anita Larkens geeft je met deze workshop-op-papier wat handvatten.
Misschien heb je het televisieprogramma Verborgen Verleden wel eens gezien. Dan weet je dat juist die man of vrouw in de familielijn er uit gepikt wordt die iets interessants te vertellen heeft. Deze persoon heeft bijvoorbeeld in de gevangenis gezeten, of is een zeeheld geweest.
Maar het kan ook veel kleiner. Je kunt prachtig beschrijven hoe iemand een interne worsteling voert. Denk dan wel om de context. Een lezer wil ook lucht in het verhaal. Wissel persoonlijke bespiegelingen af met een reis, een bezoek, een feestavond, een toevallige ontmoeting. Je verhaal krijgt er levendigheid door, bij de lezer worden verwachtingen gekweekt.
Er zijn verschillende boeken die zo’n interne worsteling voortreffelijk beschrijven. Een voorbeeld is de roman “Zijn bloedige plan” van de Schotse schrijver Graeme Macrae Burnet. Hij was zo inventief om zijn verhaal als een toevallige ontdekking neer te zetten. Bij archiefonderzoek naar zijn voorouders stuitte hij op rechtbankverslagen over een drievoudige moord in 1869. Het verhaal dat hij daar omheen verbeeld, is dat van een Roderick Macrae, die op verzoek van zijn advocaat in de gevangenis zijn memoires opschrijft. Indertijd waren arbeiders als Roderick nauwelijks geschoold, maar de lezer zet dat gegeven gauw aan de kant. Over de memoires schrijft de auteur van het boek: ‘Dat Roderick ze had kúnnen schrijven, wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij dat daadwerkelijk heeft gedaan.’
Je vindt het artikel in editie 1 van 2022 van Schrijven Magazine.
Wil je geen nummer meer missen?
Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau
Anita Larkens publiceerde eerder het non-fictie boek “De volmaakte vrouw” en de literaire thrillers “Schaduwdochter”, “De betrokkenen” en “De dagen”. Daarvoor was ze copywriter en eigenaar van een reclamebureau. Anita woont met haar man en jongste zoon in Bedum, bij Groningen. De historische roman “Geboortelot” is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!