Afbeelding

Kasteel

Pixabay

Historische fictie: zo breng je het verleden tot leven

Historische verhalen doen het beter dan ooit. Een nieuw boek van Simone van der Vlugt of Annejet van der Zijl belandt vaak meteen hoog in de bestsellerlijst. Wegduiken in een andere tijd, een andere omgeving – het is een verleiding die veel lezers niet kunnen weerstaan.

Als schrijver van een historisch verhaal heb je iets wat je bij andere genres vaak niet hebt: een leidraad. Historische feiten vormen het raamwerk waarbinnen jij je creativiteit mag weven. Hoe? Schrijfster Anita Larkens geeft je met deze workshop-op-papier wat handvatten.

Over wie wil je het hebben?

Misschien heb je het televisieprogramma Verborgen Verleden wel eens gezien. Dan weet je dat juist die man of vrouw in de familielijn er uit gepikt wordt die iets interessants te vertellen heeft. Deze persoon heeft bijvoorbeeld in de gevangenis gezeten, of is een zeeheld geweest.

Maar het kan ook veel kleiner. Je kunt prachtig beschrijven hoe iemand een interne worsteling voert. Denk dan wel om de context. Een lezer wil ook lucht in het verhaal. Wissel persoonlijke bespiegelingen af met een reis, een bezoek, een feestavond, een toevallige ontmoeting. Je verhaal krijgt er levendigheid door, bij de lezer worden verwachtingen gekweekt. 

Er zijn verschillende boeken die zo’n interne worsteling voortreffelijk beschrijven. Een voorbeeld is de roman “Zijn bloedige plan” van de Schotse schrijver Graeme Macrae Burnet. Hij was zo inventief om zijn verhaal als een toevallige ontdekking neer te zetten. Bij archiefonderzoek naar zijn voorouders stuitte hij op rechtbankverslagen over een drievoudige moord in 1869. Het verhaal dat hij daar omheen verbeeld, is dat van een Roderick Macrae, die op verzoek van zijn advocaat in de gevangenis zijn memoires opschrijft. Indertijd waren arbeiders als Roderick nauwelijks geschoold, maar de lezer zet dat gegeven gauw aan de kant. Over de memoires schrijft de auteur van het boek: ‘Dat Roderick ze had kúnnen schrijven, wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij dat daadwerkelijk heeft gedaan.’


Afbeelding

Covers

Het hele artikel lezen? Je vindt het allemaal in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 28 januari 23:59 u. wat aan, dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeauOver de auteur

Anita Larkens publiceerde eerder het non-fictie boek “De volmaakte vrouw” en de literaire thrillers “Schaduwdochter”, “De betrokkenen” en “De dagen”. Daarvoor was ze copywriter en eigenaar van een reclamebureau. Anita woont met haar man en jongste zoon in Bedum, bij Groningen. De historische roman “Geboortelot” is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.