Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#261 – Toekomstmuziek

28 augustus 2019 - 23:52

Over het leven van Isabel Koninck (Isa) lees je bijna alles in kortverhaal #260 (700 w).

In het onderstaande groepsgesprek ontmoet je de twaalfjarige Isa met haar entourage. Haar vader heet Pepijn. De moeder van Isa heet Erica. De hartsvriendin van Isa heet Kimberley Vonk (Kim). Ook Kims vader komt nog even aan het woord. Perspectief en focalisatie wisselen per scène, te zien aan de scènetitel. Daaronder zie je de andere sprekers in de scène.

Het verhaal speelt zich af op vrijdag 18 juli 2008. Buiten is het 16 °C en bewolkt, maar droog. Op het schoolplein vieren ouders en leerlingen het afscheid van groep 8. Ook Isa en Kim nemen afscheid van school. En misschien ook van elkaar.

- Pepijn - (& Kim)
'Hé Kim.' Ik wil het zeker weten.
'Hoi, vader van Isa.' Gaat ze nu ineens beleefd tegen me doen? Toch maar even mooi weer spelen.
'Isa zei dat je naar een andere school gaat na de vakantie.'
'Ja, logisch. Zij is toch veel slimmer als mij.' Leren ze nou ook al geen grammatica meer op de basisschool? Gelukkig maakt Isa niet zulke taalfouten, maar die heeft natuurlijk een heel goed voorbeeld. Laat ik haar maar een beetje helpen, dat kan ze wel gebruiken met zulke ouders.
'Er zijn ook vast heel veel dingen die jij goed kunt, Kim. Eh...'
'Ik wil iets met mensen. Of met dieren. Of met make-up.' Nogal vaag. Ze gaat zeker naar de havo. Of zit er daaronder nog iets? Ja, hier in het dorp zit geloof ik zo'n schooltje.
'Aha. Leuk. Wel jammer voor je dan, dat Isa helemaal naar Utrecht gaat.'
'Maar we zitten allebei op Insta. En Snapchat.' Geen idee wat ze bedoelt. Ik heb Isa er tijdens het eten geloof ik weleens over horen praten. Ik doe maar of mijn neus bloedt.
'Ik weet niet of Isa daar volgend jaar nog wel tijd voor heeft, hoor. Ze krijgt heel veel huiswerk.' Laat ik maar gewoon wat zeggen.
'O? Ze zeiden dat ik al mijn huiswerk op school ga doen.' Ik heb er nog wel een paar voor je, om het even duidelijk te maken.
'Ja, en ze gaat nog door met paardrijden en ballet. O, en ze zit in de schoolband. We... ik bedoel, ze maakt alvast een paar nieuwe vrienden. Dat scheelt na de zomer weer.' Een beetje hulp kan toch geen kwaad in de brugklas?

- Isa - (& Kim, Pepijn)
'Kim, BFF!' Waarom staat ze nou ineens met papa te praten? Hij zegt altijd dat hij haar zo ordinair vindt.
'Echt cool shirt heb jij, Isa.' Om zulke complimentjes vind ik haar gewoon superlief.
'Ja, als ik beloof dat ik niet ga roken, krijg ik extra kleedgeld. En mijn paard. Toch, pap?' Echt vet dat hij me een paard wil geven in plaats van een zusje. Ik ga toch nooit roken, want dat stinkt. Kim rookt weleens en dat ruik ik dan altijd.
'En we geven je ook een rijbewijs als het je lukt tot je achttiende. Onthoud dat maar. Eet je ook eens wat anders dan cake? Daar staat ook nog iets met fruit, geloof ik.' Wat is papa ineens streng!
'Jij drinkt zelf ook bier, pap.'
'Ik ben groot, dat is anders.' Als ik groot ben, word ik lekker nooit streng.

- Kims vader - (& Kim, Pepijn)
'Ha Pepijn, zit je een beetje met mijn dochter te ouwehoeren?' Zo zie je die gast nooit en zo krijg je der koppijn van.
'Pap, doe nou effe normaal.' Ik doen toch normaal? Nou ik hem ziet, gaat ik het hem vragen ook.
'Kim zei dat Isa volgend jaar Latijns gaat leren en zo. Dus jullie sturen dat kind naar die kakschool?' Ken die hem krijgen ook.
'Isabel gaat straks inderdaad naar het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. Een heel gewone school hoor. Er zitten ook kinderen uit Overvecht.' Wat bedoelt ie daar nou weer mee, met dat lachie van hem?

- Erica - (& Pepijn, Kims vader, juf Annemiek)
Vervelend dat in de zomer die brug altijd open staat. Even uithijgen. O, gelukkig, Pepijn heeft Isabel al opgevangen. Staat hij nou echt met de vader van Kimberley te praten? Wat goed van hem! Wat is het toch een schat. 'Ha lieverd. Goedemiddag, meneer Vonk. Lieverd, niet schrikken, maar er is een fout gemaakt. Ik werd net gebeld.' Laat ik het maar voorzichtig brengen. Hij is altijd zo snel van zijn stuk.
'Een fout? Wat voor fout?' Ik geloof dat ik toch beter een ander moment had kunnen kiezen. Pepijn doet zo gespannen.
'Het CITO.'
'Hé, lachen. Dan kan ze gewoon bij onze Kim naar school.' Wat ziet meneer Vonk dat toch meteen goed in. Waarom loopt Pepijn nou naar juf Annemiek toe? Het lijkt wel of hij boos is.
'Dat kan toch niet zomaar. Het gaat om haar toekomst. Juf Annemiek! Even een vraag. Hoe zit dat met dat CITO?' Misschien toch wel goed om even te weten hoe de juf erover denkt. Als ik Pepijn toch niet had. Hij kan soms zo lekker doortastend zijn.
'Ja, heel vervelend, meneer Koninck. We gaan het aanvechten. Tot aan de Raad van State. Desnoods trek ik Willem-Alexander hoogstpersoonlijk aan zijn koninklijke colbert.' Ze is altijd zo'n grapjas. Pepijn is geloof ik niet zo tevreden met haar antwoord.
'Ik hoop dat het op 1 september duidelijk is?' Goede vraag inderdaad.
'We kunnen het nog niet beloven. Isa en Kim spelen wel heel leuk samen. Hebt u dat gezien? Het wordt me nog een stel, straks in de puberteit.' Toch is het wel goed om even de professionele mening van de juf te horen.
'Dat vind ik nou ook, Annemiek.' Laat ik maar een beetje joviaal doen, dat helpt misschien.
'Dank je, Erica. Mooi jurkje trouwens.' Volgens mij is Pepijn wel weer wat meer op zijn gemak, nu.

- Isa - (& Pepijn)
Als de grote mensen blijven praten, mogen we vast wel weer gaan spelen.
'Pap, we gaan naar de tafel met make-up.'
'Is goed, Belletje. Speel je straks ook nog even met een andere vriendin?'
'Ik heb geen andere vriendinnen, pap.' Dat weet hij toch wel!
'Nee, dat is waar. Dat komt volgend jaar wel goed.' Ik weet niet hoor. Ik vind het nog wel spannend.
'Wat bedoel je, pap?'
'We hebben het er thuis nog wel even over. Na je fotoshoot. Vergeet je gitaar niet.' O ja, ik moest van pap ineens op gitaarles en hij wilde er ook foto's van. Hij zei dat je met blokfluit niks kan of zo.

(Intussen zat ik hier met mijn hoofd.)

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2019 - 12:43
Kruidnagel, 1. is duidelijk, de vader van Isa spreekt met Kim. Bij 2. zijn de sprekers niet duidelijk, Isa tegen haar vader en nog een derde(?) Wat is de setting bij 3.? Wie is Pepijn, een vriendje van Isa? De verhouding is niet duidelijk. Bij 4. volgt er weer een ander personage - de moeder misschien?
'Ha lieverd. Goedemiddag, meneer Vonk. Lieverd, niet schrikken, maar er is een fout gemaakt. Ik werd net gebeld.'
? Waar 5. zich afspeelt en tussen wie is mij niet duidelijk. Ik schat in dat je zelf het complete plaatje in je hoofd hebt - de lezer begint echter zonder voorkennis aan je verhaal.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2019 - 13:39
Kruidnagel, 1. is duidelijk, de vader van Isa spreekt met Kim. Bij 2. zijn de sprekers niet duidelijk, Isa tegen haar vader en nog een derde(?) Wat is de setting bij 3.? Wie is Pepijn, een vriendje van Isa? De verhouding is niet duidelijk. Bij 4. volgt er weer een ander personage - de moeder misschien? Waar 5. zich afspeelt en tussen wie is mij niet duidelijk. Ik schat in dat je zelf het complete plaatje in je hoofd hebt - de lezer begint echter zonder voorkennis aan je verhaal.
Jan P, De overdaad aan personages is kennelijk een element waarmee ik rekening moet gaan houden. Ik zal even een linkje ervoor zetten naar mijn vorige verhaal, en/of een korte samenvatting geven. Dank voor je feedback!

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2019 - 13:57
Om even vervelend te doen. Op 18 juli had Isa al ingeschreven moeten zijn op het Stedelijk Gymnasium. Deze hebben haar kennelijk al geaccepteerd en hebben nu een onderwijsplicht. Het is niet zo dat door een foutje in de administratie dit opeens teruggedraaid wordt. Waarom zeg ik dit in vredesnaam? Ik vind de vader verder prima onuitstaanbaar, met als hoogtepunt "Een heel gewone school hoor. Er zitten ook kinderen uit Overvecht". Heerlijk.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2019 - 15:23
Om even vervelend te doen. Op 18 juli had Isa al ingeschreven moeten zijn op het Stedelijk Gymnasium. Deze hebben haar kennelijk al geaccepteerd en hebben nu een onderwijsplicht. Het is niet zo dat door een foutje in de administratie dit opeens teruggedraaid wordt. Waarom zeg ik dit in vredesnaam?
Ha Tilma, feiten moeten kloppen, daarom heb ik ook het exacte weer opgezocht ;-). Juist heel tof dat je me daarop wijst. Inspiratiebron was die ongein met die examens in Limburg en omstreken. Die lui moesten toen de hele zomer vrezen voor hun vervolgopleiding. Dat geldt dan dus niet voor het CITO en de basisschool? Je werkt vast in de buurt van het onderwijs. ;-) Een ander mogelijk scenario is dat de juf nieuw is en dat niet weet maar wel onterecht doortastend is, zoals dat vaak gebeurt bij doortastende mensen. Of het is een prank om hem te sarren.
Ik vind de vader verder prima onuitstaanbaar, met als hoogtepunt "Een heel gewone school hoor. Er zitten ook kinderen uit Overvecht". Heerlijk.
En ik probeer vervelende mensen te maken, want dat moet ik nog leren. Dus ook daar ben ik blij mee!

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 augustus 2019 - 10:11
Hoi Kruidnagel, je dialoog neemt me idd direct mee naar het schoolplein van meester Anton en juf Ank ;). Een auto, een paard, een rijbewijs en zakgeld; ik vind het nogal een opsomming. Ik denk dat je met de helft ook al een heel mooi beeld schetst. En dan zou ik vooral inzetten op het paard. Dat is natuurlijk het summum voor een meisje van 11/12 jaar. Van Pepijn krijg ik direct uitslag, dus dat vervelende karakter is zeker gelukt!

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 augustus 2019 - 11:53
Hoi Kruidnagel, je dialoog neemt me idd direct mee naar het schoolplein van meester Anton en juf Ank ;). Een auto, een paard, een rijbewijs en zakgeld; ik vind het nogal een opsomming. Ik denk dat je met de helft ook al een heel mooi beeld schetst. En dan zou ik vooral inzetten op het paard. Dat is natuurlijk het summum voor een meisje van 11/12 jaar. Van Pepijn krijg ik direct uitslag, dus dat vervelende karakter is zeker gelukt!
Dank voor je suggestie en leuke reactie! Het kan inderdaad wel een tandje minder, al ben ik weleens jaloers op vrienden die een huis van hun ouders kregen. Maar het gaat inderdaad om de beeldvorming.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2019 - 18:45
Een complexe dialoog Kruidnagel, en goed dat je er een korte inleiding bij hebt gezet om de personages te introduceren. Je hebt het jezelf wat lastiger gemaakt door meer personages in je stuk te zetten, nu moet je ze ook allemaal een duidelijke stem geven! Bij Pepijn en Kim vind ik dat prima gelukt, Pepijn is idd onuitstaanbaar ('in het dorp zit ook zo'n schooltje;-)) en Kim heerlijk jong ('ze is toch slimmer dan mij'), daarna wordt het lastiger en onduidelijk wie er spreekt, ook omdat je er geen 'achtergrond' meer bij geeft. Je tekst zou denk ik sterker worden als de innerlijke monoloog van Pepijn ook in de vervolgdialogen leidend blijft. Daarnaast is het dan minder versnipperd.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2019 - 20:58
Leuke schooltafereeltjes. Ik heb het idee dat het zich vooral goed leent voor een film of theaterstukje, maar dat had je denk ik ook in je hoofd toen je dit schreef?

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2019 - 18:21
Een complexe dialoog Kruidnagel, en goed dat je er een korte inleiding bij hebt gezet om de personages te introduceren. Je hebt het jezelf wat lastiger gemaakt door meer personages in je stuk te zetten, nu moet je ze ook allemaal een duidelijke stem geven! Bij Pepijn en Kim vind ik dat prima gelukt, Pepijn is idd onuitstaanbaar ('in het dorp zit ook zo'n schooltje;-)) en Kim heerlijk jong ('ze is toch slimmer dan mij'), daarna wordt het lastiger en onduidelijk wie er spreekt, ook omdat je er geen 'achtergrond' meer bij geeft. Je tekst zou denk ik sterker worden als de innerlijke monoloog van Pepijn ook in de vervolgdialogen leidend blijft. Daarnaast is het dan minder versnipperd.
Ha Lizette, dank voor je sterke feedback. Dankzij deze weekopdracht ben ik me eigenlijk voor het eerst gaan verdiepen in dialogen. Voor mij altijd een hoofdpijnaspect, want ik vertrek vanuit monologen en gedichten. Maar ik heb er dus eindelijk gericht en gestuurd moeite voor gedaan, en dat was leuk en nuttig! De dialogen waren eerst heel clean. Daarna kwam er een inleiding bij en een overzicht van sprekers per scène, voor de duidelijkheid. De derde stap is nog onaf: de innerlijke stemmen van de protagonisten per scène, voor de verrijking. Ik wissel ze af om te proberen ze een duidelijke stem te geven. Als laatste wil ik er nog personagebewegingen en omgevingscontext aan toevoegen. En zo ontdekte ik dat een scène een complex samenspel is van deze elementen, die je kunt opbouwen vanuit de dialogen. Waarvoor dank!

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2019 - 18:25
Leuke schooltafereeltjes. Ik heb het idee dat het zich vooral goed leent voor een film of theaterstukje, maar dat had je denk ik ook in je hoofd toen je dit schreef?
Ha Virtuosuo, klopt: mijn uitgangspunt was een toneeltekst met louter dialoog (getriggerd door mijn bijdrage aan de tekst van Bruno, zie de link onderaan mijn inzending). Die ben ik daarna gaan uitbreiden, mede getriggerd door jouw tekst.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
3 September 2019 - 20:52
Leerzame reacties. Ook ik raakte wat verstrikt in de complexiteit, maar het heeft wel een sterke basis. De vormgeving met een inleiding en scenes, vind ik heel geslaagd.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2019 - 21:38
Leerzame reacties. Ook ik raakte wat verstrikt in de complexiteit, maar het heeft wel een sterke basis. De vormgeving met een inleiding en scenes, vind ik heel geslaagd.
Dank je Hadeke! Fijn om van jou een compliment te krijgen, gezien je expertise. Ik heb nu overal wat context bij geschapen. Ik begin nu ook te bedenken dat de keuze voor een innerlijke stem als verteller ook betekent dat ik niet van buitenaf bewegingen en omgevingen kan schetsen. Hij lijkt me nu dus wel af, misschien alleen nog wat te complex voor een eerste lezing. Het effect lijkt wel een beetje op het geroezemoes van een overvol schoolplein ;-).