Start » Forum » Themaforums » Wekelijkse schrijfopdracht » #249 Voor altijd

#249 Voor altijd

8 reacties [Laatste bericht]
Hadeke
Laatst aanwezig: 17 uren 25 min geleden
Sinds: 18 Okt 2012
Berichten: 527

#249 Voor altijd

Voor altijd

Zelfs op een bruiloft weet ik nog te laat te komen. De zon schijnt en de kerk baadt in het licht. Straks zal het paar naar buiten lopen, terwijl de gasten in twee rijen aan weerszijden van het pad staan opgesteld om rijst over hen heen te strooien. De buitendeuren staan wijd open. Ik ben al tientallen jaren niet meer in een kerk geweest. De touwen van het driegelui bungelen naar beneden. Na de dienst zal er in geklommen worden om de klokken in beweging te brengen.
Ik loop zo zachtjes mogelijk door naar de openstaande massief houten, rijk gedecoreerde deuren. Niemand mag afgeleid worden door mijn verlate binnenkomst.
De kerk is goed gevuld. De achterste bank is leeg. Het bruidspaar zit naast elkaar geknield voor het altaar. De aanwezigen zitten met gebogen hoofd op hun plek. Ik houd van de balken die het dak stutten en van de gebrandschilderde ramen, die het licht in verschillende kleuren over de gelovigen uitstraalt. Ik herken de verhalen achter de afbeeldingen uit de bijbellezing van vroeger bij ons aan tafel. Mijn nichtje is in deze wereld gebleven. Misschien is dat ook wel de reden dat we elkaar al lange tijd niet hebben gezien. Ik kom hier meer uit beleefdheid. Als vervanger van mijn ouders, die inmiddels overleden zijn. Dood gevonden in hun eigen kerk, samen met de aanwezige gemeenteleden. Nooit opgelost. Waarschijnlijk een gasvergiftiging. Hun kerk is afgebroken. Deze kerk staat er nog in volle glorie.
Iedereen is nog steeds stil. De dominee zal achter het preekgestoel staan. Ik verlang naar de pepermuntjes uit mijn jeugd. De snoepjes die de droogte uit mijn mond verdreven en zo het kuchen tegen gingen.
Het stil gebed duurt lang. Erg lang. Erg stil. Zelfs geen kuchje. Geen beweging. Ik hoor mijn eigen ademhaling. Ik hoor de echo van de oplopende hartslag vanuit mijn keel.

Reacties

mw.Marie
Laatst aanwezig: 13 uren 35 min geleden
Sinds: 3 Mrt 2016
Berichten: 3117

Hadeke dit einde lijkt verdacht veel op de dienst met de ouders van de hp met het gaslek.

Je laatste zin vind ik prachtig proza, maar hoe ik het me voor moet stellen, een echo van een hartslag horen, wellicht het gas?

Graag gelezen en fijne dag.

Tilma
Laatst aanwezig: 32 min 43 sec geleden
Sinds: 8 Dec 2017
Berichten: 573

Ik had eventjes hetzelfde als Mw Marie en toen bedacht ik me dat de echo misschien betekende dat de hartslag al gestopt was.

De 'foreshadowing' of hoe we dat ook in het Nederlands noemen brengt goed de spanning er in. Ik vraag me af of je dat niet eerder had moeten benoemen om de lezer meer in 'the know' te trekken.

N.D.D.
Laatst aanwezig: 14 uren 57 min geleden
Sinds: 3 Jan 2014
Berichten: 476

Hoi, graag gelezen. smile thumbsup
Ik dacht eerst dat de HP een spook was...

bartsnel
Laatst aanwezig: 4 dagen 15 uren geleden
Sinds: 5 Jun 2012
Berichten: 1436

O - deze is wel heel creepy hoor! Mooie spanningsopbouw.

"De echo van de oplopende hartslag vanuit mijn keel" is, los van hoe die is bedoeld, een constructie waarover ik ga nadenken en dat haalt me uit de spanning van het verhaal. Verder niets op aan te merken.

thumbsup

“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.”
Ernest Hemingway

Hadeke
Laatst aanwezig: 17 uren 25 min geleden
Sinds: 18 Okt 2012
Berichten: 527

Dank voor jullie opbeurende reacties. Ik ga even kauwen op de opmerking van Tilma om het stukje van de overleden ouders naar voren te halen. Daarnaast de oplopende hartklopping, dat moet beter. :-)

edwinchantalenq...
Laatst aanwezig: 2 uren 40 min geleden
Sinds: 18 Feb 2011
Berichten: 935

Hoi Hadeke, heel mooi verteld! Ik ben het eens met de opmerking van Tilma. Als je iets eerder een tipje van de sluier oplicht, wordt je verhaal nog spannender.
Je laatste zin vind ik erg mooi. Ik struikel niet over de poëzie, maar misschien haalt het er de spanning een beetje uit.

Anke Kessels
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 8 Nov 2017
Berichten: 559

Hoi Hadeke,

In het begin van het verhaal dacht ik, waar blijft de spanning... Maar die kwam al gauw om de hoek kijken wink
Ik heb ook het idee net als Mw.Marie dat de hp een van de weinige (nog) levenden in de kerk is. Omdat iedereen met gebogen hoofd (naar beneden) zit, en het erg sti is.

Mooi geschreven! thumbsup

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 2 dagen 14 uren geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 746

Heel mooi gedaan Hadeke

De dood van de ouders zou ik niet eerder naar voren halen. Wat je nu doet is inzoomen op een mooie manier, je begint heel sereen met met die kerk en die dienst, maar geeft al wel de lezer iets van een kriebel mee dat de hp te laat is. Dus je weet al, hier gaat iets gebeuren.
Bovendien... het is een spannend verhaal. Dat weet de lezer al zodra 'ie de eerste regel leest Dus je gaat op de spanning zitten wachten, het begin maakt nieuwsgierig. Dan komt de dood van de ouders en dan gelijk dat het te stil is in de kerk.
Dat is juist de goede opbouw.

Als je eerst schrijft dat je te laat bent,
dan een beetje kerkdienst,
uitleg dood ouders,
dan het bruidspaar
bla bla bla

dan krijgt de dood van de ouders de lading, en dat past bij feelgood en roman wel goed, want dan denkt de lezer 'oh nee, gaat niet nog vrolijk worden?', maar nu gaat het om het onbekende. De angst van niet weten.

Het enige wat ik er uit zou halen, als ik jou was, is deze zin: . Nooit opgelost. Waarschijnlijk een gasvergiftiging.
Die kwam er te sterk tussendoor, en was een beetje uitleg. Laat het nog meer even in het midden wat er is gebeurd.
Misschien herbeleeft de hp juist weer die dag en is diegene ook dood. Etc etc.

Voor de rest heel goed gedaan.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!