Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 211 Opereren...of niet?

Opereren... ' Ah, daar bent u. Mijnheer en Mevrouw van Bentum, en natuurlijk uw moeder.' De oncoloog stond op en gaf ze een stevige hand.' Gaat u zitten.' ' Ga ook zitten, moeder.' De oude vrouw ging zitten en staarde naar het plafond. De oncoloog vouwde zijn vingers in elkaar en schraapte zijn keel. Over de rand van zijn bril heen staarde hij de mensen aan die voor hem zaten. ' Ik heb helaas slecht nieuws voor u, mevrouw van Bentum. Uw moeder heeft een agressieve vorm van darmkanker.' Mevrouw knikte gelaten en veegde met een zakdoekje over haar ogen. 'Hoe lang heeft ze nog?' De oncoloog glimlachte.' Als we uw moeder opereren is er een kans dat die succesvol is, en kan ze zomaar nog een paar jaar mee. Dat is het goede nieuws.' Haar gezicht verstrakte en haar ogen stonden hard.' Maar moeder is al 89 en...' Ze boog zich naar voren en fluisterde.',,,zo gek als een deur.' Mijnheer kuchte en stak een vinger op.' Eigenlijk, dokter, hadden wij gehoopt dat u ...begrijpt u?' De oncoloog deed zijn bril af en leunde achterover in zijn stoel.' Waar wilt u heen?' Mevrouw glimlachte vilein.' Binnenkort gaan mijn man en ik op vakantie en we zouden het fijn vinden als we ons dan geen zorgen hoeven te maken over moeder.' Ze stootte haar man aan. ' Hoe lang heeft ze nog als u er niets aan doet?' De oncoloog fronste zijn wenkbrauwen en dacht even na. ' Een ruwe schatting..ongeveer drie maanden. Kan ook iets meer of minder zijn.' Opgelucht klapte mevrouw in haar handen.' Hoor je dat, lieverd. Dan hebben we net de begrafenis achter de rug als we weg gaan.' ' Maar, begrijp ik u nu goed als u wilt afzien van een operatie.' Mevrouw kneep haar lippen samen en wierp een snelle blik op haar man. ' U moet begrijpen, dokter, dat het elke keer naar moeder op bezoek gaan best wel zwaar wordt voor mijn vrouw,'zei hij op vertrouwelijke toon. 'Bovendien is moeders...koekie..begrijpt u. Ze denkt dat de verpleegsters schilders zijn. Eigenlijk komt die darmkanker goed uit.' De oncoloog nam zijn bril en poetste de glazen op met zijn jas, ' Tja..als u het zo stelt, mijnheer en mevrouw van Bentum.' Mevrouw keek hem bezorgd aan.' Die laatste weken, dokter. Hoe worden die voor moeder?' Hij tuitte zijn lippen.' Niet prettig..helemaal niet prettig. Ze zal erg veel pijn hebben.' Mijnheer knikte begrijpend.' Maar u kunt haar toch vol spuiten met morfine, of zo...' Ze stonden op en mevrouw nam haar moeder bij de arm.' Nou, het is prettig dat we nu weten waar we aan toe zijn, dokter. Bedankt. Kom moeder, we brengen je weer terug.'

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Kijk, deze vind ik nu leuk. Lekker cynisch. Laat moeder a.u.b. op tijd doodgaan, anders moeten we annuleren }) Volgens mij een prima uitvoering van de weekopdracht. Graag gelezen, John!

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zo gaan we met elkaar om John Doe, je vakantie zal toch maar door je moeder in het water vallen. Het leest lekker vlot. Zelf heb ik altijd moeite met satire, ironie en cynisme. Volgens mij mag dit satire heten, de andere termen zijn 'bijtender'. Dus heel goed gedaan John Doe, fijne avond.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Briljant stukje omgekeerde psychologie. natuurlijk hebben die mensen het gelijk aan hun kant en wil die dokter weer voor kwantiteit waar geen kwaliteit meer toe te voegen is. Je neemt ons allemaal prachtig in de maling.

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Sodeju, dat noem ik nou satire. Doe er iets mee, verkoop 'm aan Koefnoen, Lubach, maakt niet uit wie. Dit is een prachtige scene!

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
John Doe, … wat kan jij schrijven. Ik vind dit zo'n verschrikkelijk verhaal. Nu weet ik wat satire is. :rolleyes: :D

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Allemaal bedankt voor de reacties. Satirischer kon ik het niet verzinnen, maar het is goed aangekomen. Mechtilde, het is een idee. Misschien doe ik het nog wel. Tilma snapt precies wat mijn insteek was. Heel goed. En Jules, blij dat ik je ergernis heb opgewekt. Dan heb ik het toch goed gedaan. Bedankt, Riny. Beter schrijven doe ik dankzij dit forum.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goeie satire, ik vond deze zin het best: [quote: John Doe]Dan hebben we net de begrafenis achter de rug als we weg gaan.[/quote] Hier komt mooi het absurde naar voren, het egoïsme van de mens. Het verhaal zit goed in elkaar, de personage's komen geloofwaardig over, hoewel ik de dokter iets meer minachting had verwacht. De overdrijving, het absurde is mooi geschreven. Een paar kleine stijldingetjes: [quote: John Doe]' Ga ook zitten, moeder.'[/quote] Bij elke zin die er wordt uitgesproken gebruik je een spatie tussen het eerste aanhalingsteken en de hoofdletter. Normaal is het zo: Ik keek hem aan. 'Wat bedoelt u daarmee?' Het is een heel klein dingetje, maar het kan verwarrend werken, vooral wanneer je een uitgesproken zin begint na een normale zin. [quote: John Doe]De oncoloog nam zijn bril en poetste de glazen op met zijn jas,[/quote] De zin wordt hier afgesloten met een komma, terwijl hier een punt had moeten staan. [quote: John Doe]',,,zo gek als een deur.'[/quote] Ook hier worden komma's gebruikt, in plaats van punten. Ook gebruik je vaak drie puntjes, misschien iets te vaak, wat het ritme eruit haalt. Graag gelezen!