Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat is jouw beste schrijftip?

Op Twitter starten we vanaf vandaag een tweet-actie om de beste schrijftips van de community te achterhalen. Deze oproep kan natuurlijk niet achterblijven op het forum van Schrijven Online.

Wat zijn jou beste schrijftips? Heb je een bijzondere, unieke of juist erg komische tip die andere schrijvers van pas zal komen? Laat het ons weten!

Wij verzamelen de leukste tips en publiceren deze onder vermelding van de auteurs in het komende nummer van Schrijven Magazine, dat op 12 oktober verschijnt. Dit nummer staat geheel in het kader van de beste schrijftips.

Bovendien verloten wij onder de leukste schrijftips vandaag en morgen een vrijkaartje voor Manuscripta. Morgenmiddag om 17:00 uur nemen wij contact op met de winnaars van de kaartjes.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Discussiëren met Thérèse. Het schrijven gaat daarna als een speer ...
:D Mijn beste schrijftip is: stel je doel (*). Stem het af op jezelf. Wat wil jij met je schrijven? Zet vervolgens alles in het werk om dat te bereiken. Schakel lezers in, schrijfbuddy's, opponenten. Volg schrijfcursussen. Zorg dat je feedback krijgt uit alle hoeken en gaten. En schrijf je verhaal. Schrijf het niet alleen, maar stel je leven in dienst ervan - wees er telkens mee bezig. Heb het voortdurend in gedachten, wat je ook doet. Pluk alles her en der vandaan wat je gebruiken kunt. Laat niets je weerhouden. Wees een terriër, nietsontziend egocentrisch: jij en jouw schrijven. Jij en jouw verhaal. In het centrum, de rest in de periferie. En luister naar peetrebel. (*) Eén doel is echt genoeg. En dit is ook echt één tip: maak van je schrijven je way of life.

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Laat je niet teveel beperken door regels. Juist door er één te breken wordt je creativiteit uitgedaagd. Als je er 20 breekt wordt het waarschijnlijk wel lastig leesbaar ;)

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ga sporten of een wandeling maken als je vastloopt! Het bloed dat hierdoor harder door je hersenen gaat stromen, schuurt ideeën los uit het diepste van je bewustzijn en brengt ze naar de oppervlakte. :)

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heel veel lezen (zowel binnen als buiten je genre) en niet alleen ontspannend lezen, maar ook analyserend lezen. Juist door dat analyserend lezen kun je kijken hoe de schrijver bepaalde schrijftechnieken heeft toegepast. Ik las laatst zelfs (in 'On Writing Horror', The dark enchantment of style - Bruce Holland Rogers) dat je passages die je aanspreken (bij horror bijvoorbeeld de passages die je het stuipen op het lijf jagen) gewoon moet overschrijven, zodat je niet alleen ziet hoe een auteur iets doet, maar ook voelt en ervaart. Door het overschrijven van die korte zinnen in die spannende passage krijg je dat gevoel van ritme mee.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Laaiend enthousiast over een tekst? Wacht toch met opsturen tot de volgende dag. Dan kijk je er met een frisse blik tegenaan en volgt er waarschijnlijk een herschijf, die je tekst nog beter maakt.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
:D Ik laat me door niets weehouden, Thérèse, maar dat wordt me niet in dank afgenomen. Triest, hè? Ik word ook niet begrepen dat ik zo bevlogen ben. In regels overtreden ben ik heel goed, Dries. :confused: Geen tijd meer voor jullie, ik moet schrijven.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Focus je creativiteit op een ding, of maximaal twee heel verschillende dingen tegelijk. De pest voor je schrijven zijn al die halfaffe manuscripten die ogenschijnlijk uitdrukken dat je te veel inspiratie hebt om alles te kunnen uitwerken. Eigenlijk drukken ze alleen maar uit dat je niet het lef hebt om een tekst te vervolmaken tot je zeker weet: dit kan niet beter meer.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijf in de genres waar jij je goed in voelt of waar je goed in bent, probeer niet in een genre te schrijven alleen maar omdat het commercieel interessant is. Zo zijn er genoeg schrijvers.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gebruik qq - als je een woord, zin of alinea later nog eens onder de loep wilt leggen, - als je een opmerking in de tekst maakt als "qqachtergrond van personage hier uitwerken" - voor een naam die je later nog wilt veranderen, bijvoorbeeld qqJan. Met zoek en vervang maak je er zo een andere naam van Zo kun je doorwerken en hoef je niet op de details te letten. Ook hoef je niet te onthouden waar de zwakke stukken zitten. Door op qq te zoeken kom je alle onaffe passages weer tegen. Ook de spellingcontrole zal erover vallen. Dit werkt omdat er in het Nederlands geen woord is met een dubbele q. Als je zelfverzonnen woorden met qq gebruikt, is het niet effectief meer.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Vaak een pauze nemen. Wel een korte, anders is de concentratie weg. Geachte meneer Rebel, ik forum tijdens de pauzes. Vanwege de inspiratie, snapt u?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Laat je niet teveel beperken door regels. Juist door er één te breken wordt je creativiteit uitgedaagd.
Deze vind ik wel goed :thumbsup: