Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Auteursrechten mbt schrijven in opdracht

Hallo, Ik zit met een klein probleem. Er is mij gevraagd een verhaal te schrijven van ca. 80.000 woorden (een boek dus). Dit verhaal gaat gebruikt worden voor diverse cursussen snellezen op middelbare scholen. Volgens de opdrachtgever ben ik een ghostwriter omdat ik in opdracht van haar werk. Daarom zou ik al mijn rechten op het verhaal kwijtraken als ik met haar in zee ga en de opdracht afrond. De opdrachtgever is tevens de cursusleidster. Zij zal zich niet voordoen als schrijver. Mijn vraag is of deze informatie klopt en of er mogelijkheden zijn dat ik het auteursrecht behoud en het mogelijk in de toekomst nog bij een uitgever kan aanbieden. Ik sta namelijk niet graag al mijn rechten af als het gaat om mijn eigen schrijfwerk. Ik hoop dat jullie mij misschien wat verder kunnen helpen. Bedankt.

Lid sinds

13 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij kan het op beide manieren, maar is het afhankelijk van het contract dat je hiervoor gaat tekenen. Als je daarin je auteursrechten afstaat, ben je die kwijt. In het contract moet je goed specificeren waarvoor de opdrachtgever het mag gebruiken en op welke manier het vermenigvuldigd mag worden. Daarnaast zou je dus kunnen vermelden dat jij het bijvoorbeeld mag gebruiken voor een andere doelgroep. Ik vind 'ghostwriter' maar een rare term hierbij, wordt je naam helemaal niet vermeld als auteur? Heb je al een contract gezien?

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij ben jij de schrijver. En moet je je rechten niet zomaar 'afgeven.'

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor een boek zou ik nooit de rechten afstaan. Tekstschrijvers die voor bladen schrijven, willen nog wel eens hun auteursrecht afstaan. Ze krijgen dan een bedrag voor de 1e plaatsing en een percentage van de 2e, 3e plaatsing etc. of een vast bedrag voor een onbepaald aantal plaatsingen. Je zou haar een licentie kunnen geven. Dan koopt ze het werk en mag het alleen voor de cursus gebruiken. Zo vermijd je dat ze het boek uit gaat geven en er met de royalties vandoor gaat. Zie: http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/pagina.as…

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Een ghostwriter vind ik een rare term in dezen. Zo noem je iemand die bijvoorbeeld de autobiografie van een belangrijk iemand schrijft, omdat die zelf niet schrijven kan. En dan zet hij erop: mijn boek! Jouw naam komt in kleine lettertjes in de colofon. In dit geval lijkt het erop dat ze de licentie van je boek wil kopen. Zij koopt als het ware je tekst en mag dat gebruiken voor wat zij wil. Dit boek voor deze cursus, of laten vertalen in een andere taal of wat dan ook. Als dat zo in het contract staat. Jij mag er dus niets meer mee. Overigens blijf je als je dat bespreekt het 'intellectueel eigendom' houden. Dat betekent dat ze het niet zomaar mogen wijzigen zonder jouw toestemming. Op kleine dingen na dan. Taalfouten of zo die later ontdekt worden of guldens die euro's worden. Dat soort logische dingen. Ik doe het zo voor een aantal van mijn boeken ook. Zij willen het zo. Hebben niets meer van doen met royalties en verkoopcijfers enzovoort. Kunnen het jaren achtereen opnieuw uitgeven. Daar staat dan wel een (fiks) hogere prijs tegenover vergeleken met wat je normaal aan royalties zou krijgen. Je kunt ook een tussenweg voorstellen. Zij betaalt een afkoopsom om het boek onbeperkt te mogen gebruiken, jij behoudt het recht om het ook elders te exploiteren, mits dat niet strijdig is met haar commerciele belangen. Zoiets. Ik heb het nooit zo gedaan, maar denk wel dat dat kan.

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat de oplossing van Eliza een goede is. Een 'vette' afkoopsom zou je natuurlijk wel over de streep kunnen halen. Ik wens je in ieder geval sterkte me je beslissing.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het zelf wel brutaal dat ze dat durft te vragen. Schrijf wat voor me, maar je moet wel van al je rechten afzien. Zo komt het bij mij over. Denk er goed over na en kijk wat voor jou het beste is. Dat is mijn mening.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zij zal je er voor betalen, neem ik aan? Hoe kom je aan de informatie voor dit boek? Levert de cursusleidster jou die aan? (Is het dus eigenlijk HÁÁR intellectueel eigendom, bedoel ik daarmee). Heb je ervaring in het schrijven van dergelijke boeken? Waarom vraagt ze jou dit? Komt jouw naam op het kaft? Deze dingen vraag ik me af voor er een goed antwoord kan komen.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Allereerst: bedankt iedereen voor de goede hulp. Ik heb er veel aan. Even een reactie die ik op een ander forum ook heb gegeven: De bedoeling is dat ik voor haar een boek schrijf, omdat ze mijn schrijfstijl en verhalen zo leuk vindt. Hiervoor krijg een paar duizend euro. Omdat ik in opdracht van haar schrijf, heeft ze kenbaar gemaakt dat ik blijkbaar ghost writer ben. Daardoor komt mijn naam alleen in de colofon te staan. Verder nergens. En raak ik mijn recht kwijt om het ooit nog elders voor te gebruiken. Zijn heeft ook alleen als doel het voor haar cursus te gebruiken en niet voor iets anders. @Marriejeanne 1. Ik zoek en bedenkt zelf de informatie voor het boek. Ik ben daar helemaal vrij in. Dit wordt dus niet aangeleverd. 2. Dit wordt mijn eerste grote boek. Maar de synopsis is al veelbelovend, al zeg ik het zelf. Natuurlijk kan het altijd beter. ;) 3. Ze vroeg dit aan mij omdat ze graag uniek materiaal voor haar cursussen wil. 4. er komt geen kaft. Het wordt gewoon als word-document geprint voor de cursus. Mijn naam komt in de colofon als ik ghost writer word.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou het verhaal schrijven. Maar niet als ghostwriter. Die term vind ik niet kloppen in deze. Zeker niet als alle info van jou afkomt. Geef gewoon je eigen voorwaarden aan. Daar moet zij dan maar mee akkoord gaan.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Zij is alleen bang dat ik met het verhaal ook ergens anders heen ga. En dat ik daarmee haar doel te niet doe.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb het ook wel vaker zo gedaan. Taalboekjes voor het basisonderwijs, een boek over zakelijk schrijven voor studenten Nederlands, enzovoort. Ik ontving een flink honorarium ineens (ipv royalties achteraf en/of een gedeeltelijk voorschot). De opdrachtgever was van alle verdere rompslomp af. Zeker bij educatieve uitgaven is dat tamelijk gebruikelijk. Verder is het ook normaal dat degene die met het idee komt voor het boek (het onderwerp) meer rechten heeft dan de auteur die erbij gezocht wordt, zelfs al zoekt die al het materiaal bij elkaar. Intellectueel eigendom heet dat. Marriejeanne had het er al over. Je moet zelf afwegen of je dat wilt of niet. Mijn overweging is altijd geweest dat ik mijn educatieve schrijfsels verder toch niet gebruik. Ik zie die als eenmalig. Terwijl ik wel graag meer wil kunnen doen met mijn fictieve werk. Het lijkt trouwens alsof het hier gaat om een syllabus die gebruikt gaat worden voor één cursus. Ik weet niet of ik het dan zou willen, toch jammer van al je werk. In elk geval zou ik het advies van Eufdrie volgen. En dan je voorwaarden stellen. :) Succes!

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Oke. Ik ben blijkbaar nog wat dingen vergeten. 1. Het onderwerp kwam van mij. 2. Het is een fictief verhaal. Daarom wil ik het ook kunnen uitgeven. 3. Het is echt een boek dus, dat zij wil gebruiken om te testen hoe snel mensen kunnen lezen. en het zal voor meerdere cursussen gebruikt worden. wat haar betreft is het lesmateriaal voor de komende jaren.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Waarom wil ze dan niet dat jij het gaat uitgeven? Hoe zorgt dat ervoor dat ze haar doel voorbij schiet?

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Haar doel is: een uniek, verhaal in halen hebben, dat niemand kan kennen. Als ik het ga publiceren.... dat kan ze net zo goed en bestaand boek gebruiken.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Begrijp ik het dan zo goed? Deze docente geeft onder andere les in snellezen. Ze wil dit kunnen doen met materiaal dat haar studenten niet kennen en ook niet kunnen kennen. Daarvoor heeft ze dus nieuw materiaal nodig. Dat zou jouw fictieve verhaal moeten worden. Ik begrijp de belangen van die docente wel, maar ik vind het toch vreemd. Ze lijkt gebruik te willen maken van een schrijver die niet al te veel eisen stelt. Ik zou hiermee niet snel in zee gaan. Tenzij ik ongelooflijk op zwart zaad zit. Of toch niet veel wil met dat verhaal van 80.000 woorden. Maar dat lijkt me stug met een fictief verhaal. Moeizaam.... :(

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Onervaren vind ik een beetje overtrokken. Ik krijg weliswaar voor het eerst in opdracht, maar ik heb al wel enkele korte verhalen op mijn naam staan.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor minder dan 5000 piek zou ik het in ieder geval niet doen. Op zich is ze wel raar bezig, maar goed. Misschien kun je in het contract opnemen dat het tijdelijk is, bijvoorbeeld 4 jaar, en dat je daarna de rechten terugkrijgt om het alsnog uit te geven. Dan mag zij op zoek naar een nieuwe auteur in opdracht of zo.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Good for you! :thumbsup: En mijn excuus, ik heb het niet zo bedoeld, maar ik begrijp dat je het vervelend vind. Ik zal het even aanpassen. En Chris, ik zou het niet aangaan op deze manier. Maak er inderdaad een tijdelijk contract van met de clausule dat je na die tijd met je boek mag doen wat jij wilt. De tip van wonderer is een hele goede! :nod:

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zorg dat je nergens spijt van krijgt, Chris. Eeuwig zonde, je eigen boek! Kun je niet rustig met haar praten en uitleggen hoe jij het ziet? Compromissen sluiten? Doet de boekhandel ook.

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat heeft die boekhandel ermee van doen, Mara? Nee, als het een fictief verhaal is waar je verder zelf ook nog wat mee kunt, zou ik het niet voor eeuwig aan haar afstaan. Een tijdsperiode afspreken is dan zo gek nog niet.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Overigens is het natuurlijk geweldig dat deze vrouw je zo waardeert om je schrijven. Lijkt me een lekker gevoel. :nod:

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is dus kiezen: óf je probeert je verhaal aan de man te brengen via een uitgever. Wat is daar op tegen? Óf je verkoopt het aan die mevrouw. Ik zou 1,2,3 niet zeggen dat het in het laatste geval eeuwig zonde is, want nu ben je verzekerd van publicatie. Wij hier hebben geen idee van je schrijfvaardigheid en kunnen niet beoordelen of je werk publicabel is. Dat is niet vervelend bedoeld, maar gewoon realistisch. Tegelijkertijd is 5.000 veel geld, maar 80.000 woorden zijn er ook veel.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar 5.000 euro krijg ik niet. het is wel minder. Ik zal binnenkort wel eens een tekst van mij posten.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ook. Maar Ariadne, je schrijft: "Maak er inderdaad een tijdelijk contract van met de clausule dat je na die tijd met je boek mag doen wat jij wilt." Dat klinkt wel mooi, maar welke uitgever wil een boek uitbrengen dat velen al gelezen hebben? Dus daar hoeft Chris het niet voor te doen. Dat kan hij ook meenemen in zijn overwegingen.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Uiteindelijk bepaal jij voor hoeveel je dit wil doen. Het klinkt als een hoop werk. Alleen jij kan de afweging maken wat je kansen zijn als je er zelf de boer mee op moet. Een vriend van mij werd gevraagd een cursus te schrijven over zijn vakgebied. Hij mocht dit in de baas zijn tijd. Achteraf bleek dat de baas er dan automatisch eigenaar van is en hij kreeg niets. In die branche hebben we het over 8000 dollar per cursist. Zo zie je maar er zijn veel angels die je moet weten. In dit geval lijkt het me simpeler. Een bedrag voor je werk en je doet er afstand van. Geen afstand doen en kijken waar je uitkomt. Lastig. Sterkte. Laat ons weten hoe dit verder gaat. Daar kunnen we allemaal van leren.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is al eerder een voorstel van wonderer en Zjors. ;) Ik sluit me daar op deze manier bij aan: Je kunt dat exacte boek natuurlijk niet nog eens uitgeven. Dat is helder. Maar je kunt bijvoorbeeld wel met delen (verhaallijnen, personages, uitwerkingen) in een volgend boek aan de slag. Bij volledig verkopen van je auteursrechten kun je ook daar gedonder mee krijgen. Bovendien moet je je toch niet voorstellen, dat Chris straks toestemming moet vragen en copywrite betalen om citaten te gebruiken uit dat boek. Terwijl hij het zelf geschreven heeft. :paranoid: Van al dat soort ellende is hij af met een contract in deze constructie. De docente heeft vrij gebruik gedurende een aantal jaren en daarna vallen de rechten terug aan Chris. Succes, Chris. Laat je ons weten hoe het verder gaat? :)

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Zij is alleen bang dat ik met het verhaal ook ergens anders heen ga. En dat ik daarmee haar doel te niet doe.
Ben jij dan niet bang dat zij met JOUW verhaal (jij schrijft het) ergens anders heengaat? Ze heeft dan alle rechten, en wie weet laat zíj het wel uitgeven. Vangt zij het geld. Dit vind ik niet aardig van haar. 'Hee Chris, schrijf even een boek voor me wil je,' zo klinkt het voor mij.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Chris, Waarom komt je naam in de colofon. Kun je niet vragen of ze het verhaal gebruikt met jouw naam onder de titel. Maar dat ze het dan wel helemaal van je koopt (zodat je het dus niet meer kunt uitgeven)? Het lijkt me wel prettiger als je naam met grote letters er boven of er onder staat in plaats van klein in de colofon.