Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

eerste druk

Gekke vraag misschien maar uit hoeveel boeken bestaat een eerste druk eigenlijk? Is dat voor elk boek anders of per uitgever verschillend, misschien ook afhankelijk van wat ze ervan verwachten. Wat is bv een minimum aantal om het voor ze de moeite waard te maken? Iemand die dit weet? Of uit ervaring kan zeggen uit hoeveel boeken zijn/haar eerste druk bestond.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij mij was de eerste druk 2500 stuks. Het is nu vijf maanden geleden en we moeten al herdrukken.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ellis (ik heb helaas geen antwoord voor je maar...) dat is helemaal geen gekke vraag. Ik vroeg het mij ook al is af maar aangezien ik nog geen boek klaar heb heb ik het antwoord nooit gezocht maar ben wel benieuwd.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een eerste druk van een debutant, bedoel je, Ellis? Ik denk vanaf de 1.500. Maar het hangt van het doel af. Is men verzekerd van een afzet, bijvoorbeeld via boekenclub of onderwijs of commerciële kanalen, dan past men daar de hoeveelheid op aan. Een eerste druk van (onze inmiddels huisvriend) Mulisch zal wel de duizenden belopen, gebaseerd op 'rendementen uit het verleden'.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo, Ik heb niet afgewacht om een uitgever te vinden maar heb een internetuitgever gevonden waar je geen geld hoeft te investeren. Op het moment dat je een boek wilt bestellen en hebt betaald wordt het drukproces in gang gezet, 'print on demand' of zo. Heel goedkoop en iedereen kan het bestellen, maar ook gratis downloaden. Het is een Amerikaanse site, in Europa wordt alles gedrukt en verzonden. Je kunt kiezen (tegen betaling) of je reclame wilt, of niet. In dat laatste geval moet je het hebben van mond op mond reclame, maar ach dat vind ik niet erg. Het belangrijkste voor mij is dat ik weer een boek af heb en daarna kan ik weer aan een ander beginnen. Hobby, elke gek zijn eigenaardigheden.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Een eerste druk van een (Nederlands) debuut van een onbekende schrijver is gemiddeld tussen de 1500 en 2000 exemplaren. Lijkt weinig, maar ongeveer 80% daarvan komt niet tot een tweede druk. Hier op het forum zijn er mensen bij wie de eerste druk hoger lag (Alexa, Nic, Rapid, ikzelf) en bij wie het erg goed ging! Maar dat is dan dus boven het gemiddelde.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank jullie, Ik houd het voorlopig op 1500 minimaal. Ik vroeg het omdat het misschien in de onderhandelingen zou kunnen uitmaken als je zelf boeken tegen kostprijs aankoopt. Wie weet ziet een uitgever het net wél zitten als je er bijvoorbeeld 500 tegen kostprijs afneemt. Afhankelijk van de prijs zou ik dat wel durven omdat ik ver weg zit en een mogelijk groot afzet gebied heb.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Ellis: 1500 tot 2000 is gewoon. Rapid heeft echt geluk! En als je 3000 hebt in één keer... ben je al een beetje een bestseller!

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij mijn boeken is het steeds 2000 of 2500 geweest. Iets hoger dan bij romans voor volwassenen omdat de biebs gegarandeerd groot afnemen.